Орест Сарматський

Європейські технології прийшли у тернопільські ліси (Фоторепортаж)

p11

Вирощування посадкового матеріалу листяних і хвойних порід із закритою кореневою системою впроваджують на Тернопільщині.

Суть цієї технології – у вирощуванні сіянців сосни звичайної та дуба звичайного із закритою кореневою системою в контейнерах з агроволокна, через яке вільно проникає повітря та волога, а також коріння сіянців після садіння. Контейнери мають циліндричну форму.

У них передбачено «повітряне підрізання» стрижневого кореня при якому контейнери із субстратом розміщуються на металевій сітці, яка міцно закріплена на днищі блоку та розташовується на незначній висоті над ґрунтом або іншою поверхнею. Все це запобігає закручуванню кореня в контейнері та сприяє формуванню в ньому добре розвинутої мичкуватої кореневої системи.

p06
p06

Вперше на Тернопільщині, у Скала-Подільському лісництві збудовано навіс притінення для вирощування посадкового матеріалу листяних і хвойних порід із закритою кореневою системою, повідомляє прес-служба обласного управління лісового та мисливського господарства.

IMG_3147
IMG_3147

Він повністю автоматизований – від поливу до притінення. Лісівникам вдалося не лише повністю завершити об’єкт за рекордний час – два місяці, а й отримати перший позитивний результат із вирощування сіянців, посіви яких здійснили на місяць раніше. Лісничий лісництва Володимир Гайовський розповів, як відбувалося будівництво, як втілювали задум, з якими проблемами стикалися під час закладення сіянців і як переймали досвід щодо цього в сусідніх поляків. Робота навісу не потребує людських рук, тут все автоматизовано, навіс реагує на активність сонця і при підвищенні температури автоматично закривається. У контейнерах, які є різних видів із різними субстратами українського, естонського і польського виробництва, зростає 96 тисяч сіянців дуба звичайного, сосни звичайної та модрини європейської. Площа навісу дозволяє вирощувати тут до 180 тисяч сіянців лісових порід, відтак лісництво майже повністю (80%) забезпечуватиме садивним матеріалом підприємство. Безумовною перевагою такого вирощування є те, що лісові культури дуба звичайного з додаванням міцелію мають вдвічі швидший приріст, відтак вже за 3-4 роки дані дубові культури можна буде переводити у вкриту лісом площу. А це дозволяє суттєво зменшити витрати на догляди та суттєво зекономити кошти підприємства.

IMG_3137
IMG_3137

В урочистому відкритті із перерізуванням стрічки взяли участь і представники місцевої влади. Зокрема, голова Борщівської райдержадміністрації Людмила Юзьків, яка розповіла, що Скала-Подільське лісництво завжди було передовиком у районі, відтак добре знає лісничого, який живе лісом, пестить і вирощує його і перебуває в постійному пошуку прогресивніших методів вирощування лісів.

«Дуже приємно, що ми дійшли до новітніх технологій, адже небагато обласних управлінь освоїли таку технологію вирощування дуба звичайного і хвойних порід. Сподіваюся, що окрім лісових порід лісництво спрямується і на вирощування декоративних рослин, аби робити не лише ліси красивими, а й приватні садиби нашого району, за що ми будемо вдячні нашим лісівникам», – сказала голова райдержадміністрації.

p07
p07

Нині 80 відсотків лісів держлісфонду Тернопільщини – це штучні ліси, створені руками лісівників. Враховуючи те, що умови зростання – це в основному діброви і природним шляхом їх відновити практично неможливо, лісівники випробовують різні методи вирощування найціннішої лісової породи, застосовуючи їх під час весняних й осінніх садінь лісів.

IMG_3156
IMG_3156

Зокрема, фахівці кажуть, що ефективність застосування сіянців із закритою кореневою системою при створенні лісових культур забезпечується максимальною збережуваністю кореневої системи сіянців в контейнерах при садінні. А це сприяє їх високій приживлюваності, легшому подоланню післясадивної депресії, та високою енергією росту культур в наступні після садіння роки. При цьому істотно зменшується собівартість створення лісових культур за рахунок можливості зменшення густоти садіння, скорочення витрат на доповнення та догляд за культурами, прискорюється переведення культур у вкриті лісовою рослинністю землі.

Фото автора та прес-служби Тернопільського ОУЛМГ

Вибір читачів за тиждень

Відео