/ /На Тернопільщині чоловік вирощує… делікатес

18 Жовтня 2019, П’ятниця


Проща сільських жінок до Зарваниці з нагоди «професійного» свята (фото)

17 Жовтня 2019, Четвер


Інклюзивно-ресурсний центр Шумської ОТГ розпочав співпрацю з творчою майстернею (фото)

Погода
Швидко тане жовтневий день – не прив’яжеш за тин

У Тернополі невідомі познайомились з перехожим, щоб обікрасти його помешкання

Президента цього тижня на Тернопільщині не буде

На що хворіють мешканці Тернопілля

Відео
У Тернополі в продуктовому магазині жінка викрала з каси всю готівку (відео)

Тернополяни просять відремонтувати прибудинкову територію на одній із вулиць

У Чорткові капітально відремонтували реабілітаційний центр (фото)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Фоторепортаж
Виставка у тернопільському «Бункермузі» пропонує зануритись у себе

Тернополян запрошують на безкоштовний кіновечір наукової фантастики

Анонс
До Тернополя завітає тріо «Мар’яничів»

Анонс
Тернополян запрошують поборотися за перемогу на велосипедах

Анонс
У Тернополі проведуть благодійний ярмарок, щоб допомоги тваринам

Це цікаво
Тернопільські місцини, що бачили Івана Франка (фото)

На Тернопільщині рятувальники та працівники поліції розшукують зниклу пенсіонерку

Троє братів перетворили нішевий напрямок у прибутковий медовий бізнес (Агроновини)

На Громадський бюджет 2020 року затвердили 67 проектів

На Тернопільщині дорожчає гречка

На Лановеччині перекинувся трактор з трьома людьми

Як виглядає осінь в кадрі тернополян (фото)

На Чортківщині люди знову перекрили дорогу, вимагаючи її ремонту

Тернополянки влаштовують благодійний музичний марафон заради сердець дітей

Водії у Тернополі продовжують дивувати (фото)

Фоторепортаж
Місце, що зберігає пам’ять про тернопільський давній Поділ (фоторепортаж)

У Ланівцях на сесії вирішувались важливі питання

Фотофакт
У Бережанах представники влади відвідали ветеранів ОУН та УПА (фотофакт)

У Кременці обурюються станом кладовищ (фото)

У Тернополі затримали серійну злодійку

Відео Фоторепортаж
У Кременці відзначають 200-річчя закладу, що дав життя університетам у Тернополі та Києві (фоторепортаж, відео)

Чоловік щез, прихопивши міндобрив на 15 тисяч гривень

Вдалий день в тернополян починається із крові

На Тернопільщині затримали злодійку

Фоторепортаж
У центрі Кременця вчили рятувати життя (фоторепортаж)

Фоторепортаж
Час, коли Тернопіль схожий на фламінго (фоторепортаж)

Студенти педагогічного університету вибороли Кубок Тернополя (фото)

Нагорода «Доброволець Тернопільщини» поїде до Іспанії

Жителі Тернопільщини обурені самовільним паркуванням (фото)

На Чортківщині знову ліквідовували пожежу

Чого чекати тернополянам: в одній із країн планують заборонити рекламу солодких напоїв

На Тернопільщину завітає черниця, яка зцілює людей

Фотофакт
У Заліщиках оновлюють пішохідні переходи (фотофакт)

Фотофакт
У селі під Збаражем відкрили цікаву виставку (фотофакт)

Це цікаво
17 жовтня в історії Тернопільщини

У закладах культури Байковецької громади провели ремонтні роботи (фото)

Директорам шкіл Зборівщини розповіли як забезпечити якість освіти

Активістки громад Тернопільщини пройшли перший етап навчання в «Академії Жіночого Лідерства» (фото)

16 Жовтня 2019, Середа


Тернополянка вдало виступила на молодіжному чемпіонаті світу із самбо

Погода
Тернополян очікує ще один туманний ранок

На Тернопільщині злодій підважив вікно, щоб потрапити у чужий будинок

У Тернополі з’явилося місце, де можна безкоштовно набрати води (фото)

Він не шукає заробітку за кордоном, а навпаки, розвиває свій незвичайний бізнес тут, в Україні. Мирослав Загорський поблизу Кременця тримає цілу равликову ферму. Про те, як вдається чоловіку вести такий бізнес, розповіла Любов Тимчук.

Він – людина-ідея, а все його життя виглядає мозаїкою успішних проектів. Мирослав Сергійович уміє дивитися вперед й інтуїтивно передбачати. Але найважливіше – до виконання усіх справ підходить відповідально, продукцію виробляє якісну, за відповідними стандартами. А тим, хто хоче розпочати власний бізнес, пан Мирослав радить вести його краще за інших. Лише тоді ініціатор проекту буде приречений на успіх.

Чоловік у бізнес прийшов із медицини. Маючи досвід лікарської практики за кордоном, кардинально змінив напрямок своєї діяльності й не жалкує. Він створює робочі місця, передусім у найбільшому в Україні підприємстві з виготовлення грибниць та компосту для вирощування шампіньйонів «Мікоген-Україна», і в органічному господарстві «Органік Агро», котре займається вирощуванням фундука, та в інших проектах.

А цьогоріч Мирослав Сергійович заповзявся вирощувати равликів поблизу Кременця (ФГ «Органік-Бері» (на території Чугалівської сільської ради)). Розпочалося все з ідеї, якою захопив товариш із Донецька. Покинувши окуповану територію, він сам шукав, чим зайнятися тут, ось і запропонував вирощувати равликів, яких в Європі вважають делікатесом. Спершу таку пропозицію пан Мирослав сприйняв дещо скептично, але згодом нею таки зацікавився.

Зараз на відведеній для цього території у бізнесмена є понад півтисячі видів равликів. Особливості їх вирощування Мирослав Загорський достеменно вивчив, перечитав силу-силенну літератури та ознайомився з досвідом їх розведення у Польщі та Латвії. На перший погляд, виглядає все просто: частина землі обгороджена й накрита сіткою від птахів. А всередині поміж спеціальними рослинами перко, за смаком схожими до листя салату, на певній відстані один від одного вискладані дерев’яні щити, під котрими живуть равлики. Під огорожею спеціально розкидана сіль у таблетках (пігулках). Вона зупиняє їх від утечі. Виявляється, молюски не такі вже й повільні. За годину «рогатий слимак» може подолати сім метрів. Тож, якщо їх не зупинити, жартує Мирослав Сергійович, за ніч вони можуть утекти досить далеко. Харчуються равлики рослиною перко, поміж якою живуть, і спеціальним кормом. До речі, їдять ці тваринки лише вночі. До складу корму обов’язково має входити крейда, необхідна для міцності «хатинки» равлика. Дуже полюбляють вони і терту моркву. Для них це як… віагра, тому дають її перед спаровуванням.

Уже восени Мирослав Загорський отримає перший результат їх розведення. Найкращих відбере для репродукції, а частину продасть. Свій незвичайний бізнес розпочав із 200 кілограмів молюсків. Узимку вони спали у спеціальних інкубаторах за відповідної температури. Потім їх розбудили, почали годувати та спаровувати. Після цього равликів поміщають у спеціальні ємкості з торфом, у котрих вони відкладають ікру. Вона, між іншим, на світовому ринку дорожча навіть за чорну ікру. Через два-три тижні з неї вилуплюються маленькі равлики. Їх поміщають у спеціальні теплиці, й лише коли на вулиці стає тепло, у травні, переносять на підготовлену обгороджену площу під небом.

Зараз равлики ще маленькі, але до осені мають підрости в діаметрі до 2,5–3 см. Якщо не буде непередбачуваних обставин, то із 200 кг репродуктивних равликів Мирослав Загорський планує отримати 10 тонн равликів. До речі, щоб виростити 100 кг равликів, треба витратити 100 кг корму. Для порівняння, на 1 кг курятини треба витратити приблизно 5 кг корму, на 65 кг лосося – 100 кг корму. Переваги — очевидні. Попри те, займаються вирощуванням равликів одиниці. А все тому, каже Мирослав Сергійович, що українці звикли працювати за інерцією й вирощувати те, що культивували наші діди-прадіди.  Хоча і в равликовій справі не все так просто. Аби виростити не кілька молюсків, а їх промислову партію, цікаву на ринку, треба докласти багато праці та знань.

Любов Тимчук (Газета “Сільський господар плюс” за 2 серпня 2017 року)

Джерело: Пульс Кременця

 

1085

mm
teren.in.ua

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на teren.in.ua.

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора