Тернополянам на замітку: ТОП-10 продуктів, які потрібно їсти у спеку

e592d57a885fea524f87f08eafeb758d

Із настанням літа тернополяни починають задумуватися не тільки про відпустки, поїздки на дачу чи природу, а й про можливість наїстися вітамінів «про запас», побалувати себе свіжими овочами і фруктами, а також скинути пару-трійку кілограм.

Тому ТЕРЕН склав ТОП-10 продуктів, які корисні саме влітку.

Огірки

Свіжі огірки – вважається найкращим літнім продуктом. Всі знають, що вони на 90% складаються з води, багаті кальцієм, вітаміном С і мінеральними солями. Вживати огірки краще без солі. Вона буде затримувати в організмі рідину.

Ківі

Цей зелений фрукт не просто дуже багатий вітаміном С, але і дивним чином запобігає зневодненню організму через високий вміст кальцію. А влітку це якраз те, що потрібно. Ще ківі регулює серцебиття і тиск.

Малина

Ягоди малини містять яблучну, винну, капронову, саліцилову, мурашину кислоти; глюкозу, фруктозу, сахарозу, дубильні речовини, пектинові, азотисті і фарбувальні речовини, солі калію, міді, ціанінхлорід, ацетоін, бензальдегід, вітамін С, каротин і ефірне масло. Свіжі ягоди малини прекрасно втамовують спрагу і покращують травлення. Малина здатна знижувати жар і виводити з організму токсини. А ще завдяки високому вмісту міді допомагає боротися з поганим настроєм.

Свіжа зелень

Ще один унікальний продукт з грядки. Додавайте в свої літні салати якомога більше кропу, петрушки, цибулі, шпинату, листя салату. Шпинат, наприклад, прекрасне джерело фолієвої кислоти, необхідної для зростання червоних кров'яних тілець.

Кавун

Кавун - рекордсмен серед продуктів, втамовує літню спрагу і насичує наш організм. Він на 90% складається з води. Кавун містить мало калорій, так що влітку його можна їсти в великих кількостях, не боячись за фігуру. У м'якоті кавуна містяться клітковина, пектини, геміцелюлоза, вітаміни В1, В2, С, РР, фолієва кислота, провітаміну А, каротин, марганець, нікель, залізо, магній і калій, від 5-11% легкозасвоюваних цукрів, а також трохи аскорбінової кислоти , каротину, зовсім небагато тіаміну, рибофлавіну і нікотинової кислоти. Його м'якоть стимулює травні і обмінні процеси. Кавуни прекрасно втамовують спрагу і сприяють виведенню з організму отруйних речовин.

Диня

Диня сприятливо впливає на процес травлення, а фолієва кислота бере участь в кровотворенні. Вона чудово втамовує спрагу і заспокоює нервову систему. Дієтологи призначають її в якості лікувального харчування при недокрів'ї, серцево-судинних захворюваннях, атеросклерозі, хворобах нирок і печінки.

Болгарський перець

У перці містяться вітаміни С, В1, В2, В9, Р, РР і каротин. За кількістю вітаміну С перець перевершив лимони і чорну смородину. Завдяки високому вмісту мінеральних солей калію, а також кальцію, магнію, натрію, фосфору, фтору, заліза, хлору, цинку, марганцю, міді, йоду, хрому, сірки, кобальту перець незамінний при анемії, низькому імунітеті, ранньому облисінні, остеопорозі. Солодкий перець стимулює виділення шлункового соку. Його можна вживати у великій кількості, не побоюючись при цьому за свій шлунок.

Чорна смородина

Чорна смородина вважається джерелом корисних речовин і вітамінів, так як в її ягодах містяться вітаміни C, В1, В2, В6, В9, D, Е, К, Р, А, пектини, каротиноїди, цукру, органічна і фосфорна кислоти, дубильні речовини, ефірне масло, вітаміни групи К, солі фосфору, заліза і калію. Смородину використовують як тонізуючий, судинорозширювальну, що покращує обмінні процеси, кровоочисний, кровотворенню, вітамінне, протизапальну, апетитне, сечогінний, потогінний засіб. І звичайно ж, як одну з найкращих ягід від спеки.

Кабачки

Кабачок прекрасно засвоюється нашим організмом. У ньому містяться вітаміни С, А, важливі мікроелементи, калій, кальцій, залізо, магній. Кабачки здатні виводити з організму шкідливі речовини і токсини. Вони створюють ілюзію швидкого насичення, що прекрасно в літній період. З кабачків можна готувати запіканки, пюре, гасити їх, смажити, пекти - в будь-якому випадку страви виходять незмінно смачними і корисними.

Спаржа

Спаржа багата на вуглеводи, каротин, солі калію, лізин, амінокислоти, фосфор, тіамін, кальцій, рибофлавін, аспарагін, кумарин, сапонін, вітаміни В1, В2, С, РР. У ній багато води, і її вважають прекрасним овочем для очищає дієти. З спаржі готують супи, салати, запіканки, консервують, варять, тушкують.

Вибір читачів за тиждень

Відео