Орест Сарматський

Виробництво органічного меду збільшиться (Агро-новини)

лип05

Завдяки російському ембарго українська медова галузь зробила величезний прорив і продовжує відкривати нові ринки.

За рахунок цього виробництво органічного меду в Україні збільшиться через рік-два.

Таку думку висловив економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

0502
0502

За його словами, промислове виробництво меду в Україні тільки починає розвиватися, що є чудовою можливістю навіть для холдингів, які мають тисячі гектарів соняшнику.

«Команда ФАО знайомиться зі специфікою українського медового бізнесу. Так, український мед вважається на порядок якіснішим за китайський, а минулого року ще й по ціні був конкурентнішим», — говорить Андрій Ярмак.

Як розповів Андрій Ярмак, промислове виробництво меду в Україні тільки починає розвиватися, але це чудова можливість навіть для холдингів, що мають тисячі га соняшник.

«Також експортери меду починають активно працювати над додаванням вартості: обговорювали реєстрацію GIS та вихід на експорт особливих високоцінних видів меду», — підсумував Ярмак.

Близько 80% насіннєвого матеріалу в Україні є травмованим — Фадєєв

При сьогоднішній збиральній і післязбиральній технології обробки зерна українські аграрії висівають близько 80% травмованого насіння, повідомили в Українському насіннєвому товаристві.

Таку думку висловив директор компанії «Спецелеватормельмаш», кандидат наук Леонід Фадєєв.

 

0501
0501

За його словами цей фактор є причиною зниження майбутнього урожаю.

«При висіві травмованого зерна в ґрунті гине приблизно 30-40 кг насіння при середній нормі висіву 2 ц/га. І цілком природно, що травмоване насіння відображається на врожайності. Схожість насіння в штучно створених умовах по температурі і вологості в термостаті дає відповідь лише на одне питання: живе зерно чи ні», — розповів Леонід Фадєєв.

Кандидат наук додав, що тільки в умовах поля проявляються справжні посівні якості насіння. Так можна встановити, чи захищене насіння від ураження хворобами на конкретному полі, чи оброблено воно тим препаратом, який був потрібний за результатами аналізу.

«Саме тому в Німеччині введено так званий «холодний тест», коли перевіряється проростання насіння при несприятливих умовах. Це дозволяє ще до посіву виявити можливі хвороби і додатково обробити насіння необхідним препаратом, або виключити відповідні партії насіння з розмноження», — додав Леонід Фадєєв. 

Протистояти рейдерам буде «Самооборона підприємців»

Постраждалі від дій рейдерів підприємці, громадські активісти та депутати створюють платформу протидії таким випадкам.

Про це повідомив народний депутат від самопомочі, Іван Мірошніченко у своєму блозі «Самооборона підприємців».

Нардеп пояснив, що не дочекавшись оперативної допомоги від влади, люди самостійно почали створювати громадські об’єднання для захисту.

«Разом із громадським активістами, народними депутатами (я теж серед них) та іншими постраждалими люди формують свою платформу із захисту від рейдерства. Вона називається «Самооборона підприємців». Разом ми зможемо зупинити формування в Україні рейдерських ОЗГ та ефективно протидіяти незаконному тиску на бізнес», - зазначив Іван Мірошніченко.

0503
0503

На його думку, така активізація громадськості ? це відповідь людей уряду, який затягує запуск роботи антирейдерської комісії.

Нагадаємо, що днями міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що на засіданні уряду розглянуть постанову про створення такої комісії, але запрацює вона восени.

Вибір читачів за тиждень

Відео