Оксана Бучко

Налаштовуватись на школу потрібно з серпня

priyom-v-shkolu-2017-2018-pravila-priyomu-termni-podach-zayavi_657

Почати навчальний рік «із тієї ноги» мріють тернополяни. Для цього варто готуватись поступовими кроками уже в серпні. Це стосується режиму дня, навчальних занять вдома, а також створення позитивного іміджу навколо теми «Школа».

Детальніше про це розповідає доктор психологічних наук, професор кафедри психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Марина Орап.

- Коли говорять про адаптацію до школи, переважно мають на увазі першокласників, - говорить вона. -  Проте, не менш важливим для учнів усіх класів є щорічний перехід від канікул до навчання. Оскільки під час канікул у дітей змінюється режим дня, види основних занять, навіть режим харчування. Увійти знову в режим навчального року буває досить складно. Вчителі часто спостерігають ситуацію, коли весь вересень йде тільки на те, щоб дитина «перейшла на навчальний режим життя». Тому батьки вчинять дуже відповідально, якщо задумаються про адаптацію дитини до навчання уже в серпні.  Такий перехід буде плавним, нетравматичним для дитини. І почати я рекомендую із зміни режиму дня у відповідності із шкільними вимогами: раніше лягати спати, раніше прокидатись, встановити режим харчування, - каже експерт.

1sent_01
1sent_01

Окрім того, слід вводити щоденні, невеликі за обсягом навчальні завдання для дитини. Найкраще – це читання, для дітей молодшого шкільного віку – читання плюс малювання, різні завдання на кмітливість. І вже потім - конкретні прийоми налаштування на навчання.

- Важливо відвідати разом з дитиною шкільний ярмарок. Вибір зошитів, щоденника, ручок-олівців ненав’язливо нагадає дитині, що літо таки завершується. Цікавим і дієвим є написання твору або створення колажу про своє літо. Пригадування найяскравіших моментів канікул психологічно ніби «підводить риску», підсумовує літній відпочинок. Організуйте дитині «Свято завершення канікул». Це може бути сімейний обід, похід в аквапарк чи прогулянка в лісі. Пригадайте не лише цікаві моменти літа, але й найвизначніші здобутки та ситуації успіху дитини в минулому навчальному році: найцікавіші уроки, найвищі оцінки, найкращі усні відповіді, визначні досягнення. Це допоможе дитині «пригадати» ситуацію шкільного навчання та відповідно, налаштуватись на навчальний процес. І наостанок – рекомендація для батьків. Ці всі поради будуть «працювати» лише тоді, коли у вас самих буде позитивне налаштування на школу. Коли часом випадково чуєш, як мама говорить до сина: «Чекай, чекай, скоро підеш до школи, там тобі покажуть, як то не слухатись», то стає зрозумілим, чому її дитина не хоче йти до школи. Тільки тоді, коли у батьків буде позитивне ставлення до школи, тоді й у їхнього учня буде бажання йти до школи та адекватна адаптація до неї. Тому, дорогі батьки, основне завдання – це сформувати у дитини позитивне емоційне ставлення до школи, «намалювати» позитивну перспективу та сформувати стійку мотивацію її навчання у школі, - додає Марина Орап.

20622179_1371648912904279_7389466862771492062_n
20622179_1371648912904279_7389466862771492062_n

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео