Орест Сарматський

Кому зможуть здавати в оренду «тюремні землі» (Агро-новини)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У Міністерстві юстиції планують практикувати надання земель закладів пенітенціарної системи в довготермінову оренду стратегічним аграрним підприємствам.

Натомість отримані кошти направляти на модернізацію системи.

Про це розповів заступник міністра юстиції України Денис Чернишов в ефірі телеканалу ZIK.

0901
0901

Він розповів, що сьогодні в підпорядкуванні пенітенціарної служби є близько 39 тис. га землі різної якості в різних регіонах України.

«Є певна ідея, яку ми неодноразово обговорювали з міністром юстиції Павлом Петренком. Якщо уряд схвалить нашу концепцію, то ми плануємо віддати землі в довготермінову оренду, приблизно на 5-10 р., стратегічним аграрним підприємствам, які знають як якісно обробляти землю та отримати з неї результат. Натомість отримані кошти направляти в систему і використовувати для модернізації», — розповів заступник міністра.

Також Денис Чернишов відмітив: наразі в системі працює понад сотня установ, більшість із яких, на жаль, є збиткові.

Білорусь. Гомсельмаш тестує перший у світі комбайн на газу

Білоруський виробник сільгосптехніки «Гомсельмаш» тестує нову модель зернозбирального комбайна «Палессе GS4118К».

Це перший в світі комбайн, який використовує стиснений природний газ в якості палива, пише Traktorist.ua.

Комбайн «Палессе GS4118К» оснащенний двигуном, призначеним для роботи на природному газі, обладнанням, що складається з балонів для зберігання газоподібного палива, магістралей низького і високого тиску, вентилів і систем редукування.

Його використання дозволить зробити збирання врожаю більш економічним та екологічним.

0902
0902

Як повідомили в «Гомсельмаші», такий комбайн не має аналогів та призначений для прямого і роздільного збирання зернових колосових, круп'яних культур і насінників трав.

А із спеціальними пристосуваннями — для прибирання зернової частини кукурудзи, соняшнику, зернобобових і ріпаку на рівнинних полях з нахилом до 8 градусів.

«Комбайн проводить скошування або підбір зернових, насіннєвих культур, обмолот, сепарацію, очищення зерна, накопичення зерна в бункері з подальшим вивантаженням в транспортний засіб. Також забезпечує прибирання незернової частини врожаю з укладанням соломи у валок і подрібненням і розкиданням соломи по полю», — ідеться в повідомленні.

Цьогорічний урожай цибулі потішить аграріїв

Попри несприятливі умови загальний стан полів цибулі в Україні цілком задовільний.

0903
0903

Зараз навіть середньопізні та пізні сорти цибулі вже набрали крупну цибулину та ще мають 60-80 см зеленого пера, пише AgroSmart.

«Важливо сіяти цибулю на ранніх строках. Ми часто чуємо слова «інтегрована система захисту», та не так часто застосовуємо її на практиці, а ранній посів — це арготехнічний прийом мінімізації пошкоджень цибулі сезонними хворобами. І більшість цей прийом в цьому році таки використали», — повідомив директор компанії «АгроАналіз» Вадим Дудка.

За його словами, особливих проблем з розповсюдженням шкідників чи захворювань в професійних господарствах нема. Це доводить, що українські фермери зробили висновки з отриманого в попередні сезони негативного досвіду та змінили підхід у вирощуванні цибулі.

Важливо також зазначити що в цьому році майже не було масового розповсюдження хвороб цибулі знижуючих його лежкість — фузаріозу та сірої гнилі.

Вибір читачів за тиждень

Відео