Тернопільських матусь просять бути обачнішими

1

Серед дітей почастішали випадки захворювання на токсокароз, що являється важким паразитарним захворюванням і спричиняється міграцією личинок глистів собак та котів.

Така хвороба у Тернополі не рідкість. Супроводжується вона сильними алергічними проявами, ураженням різних життєво важливих органів і тканин (легень, мозку, очей, печінки, нирок, серця тощо).

Основним розповсюджувачем захворювання для людини є собаки, які забруднюють ґрунт, воду, пісок яйцями гельмінтів. Відомо, що в 1 г собачих фекалій може міститися близько 15 тис. яєць токсокар. А на дитячих майданчиках та особливо у пісочницях собаки є частими гостями. Саме тому матусі повинні бути обережними і слідкувати за тим, де граються їхні чада. Крім того,стежити за гігієною дитини після прогулянки.

2
2

Зараження людини відбувається при попаданні інвазійних яєць токсокар у шлунково-кишковий тракт. Яйця можуть бути занесені до рота забрудненими грунтом руками, овочами, ягодами.

Діти складають основну групу ризику. Граючись у пісочниці, плескаючись у водоймах, фонтанах, при безпосередньому контакті з тваринами, шерсть яких забруднена яйцями, вони можуть випадково проковтнути яйця паразита.

Пік захворювання припадає на літньо-осінній період. Тепла погода та оптимальна вологість створюють ідеальні умови для збереження яєць у зовнішньому середовищі, про це розповів завідувач паразитологічною лабораторією О.Є.Авсюкевич.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео