Оксана Бучко

Тернополянам радять: Як змінити школу і не здобути стресів

1413125219_1404336057_perehod-v-novuyu-shkolu

Дати новий шанс дитині на краще навчання перед початком осені тернополяни можуть, змінивши школу. Часто батьки не втілюють такої ідеї через побоювання щодо поганої адаптації дитини у новому колективі.

Хоча інколи переходу в новий навчальний заклад неможливо уникнути. Які б не були причини – від бажання кращого рівня освіти, конфліктів з вчителями чи учнями до переїзду в нове місто/країну – батькам доведеться допомогти дитині пройти психологічне потрясіння. Адже від того, як дитина увійде до нового класу, як вибудує стосунки з новими однокласниками, залежать як успіхи у навчанні, так і особливості формування особистості.

- Переважно у колективі є дві протиборчі сили – «ізгої» і улюбленці. Коли учень потрапляє у новий колектив, який утворився без нього, він повинен спробувати налагодити стосунки з однокласниками і знайти своє місце в класі, - каже доктор психологічних наук, професор кафедри психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Марина Орап. - У першому класі всі учні однакові. Вони  в однаковій мірі приймають участь в утворенні групи. А робити це серед незнайомців досить важко. Тому перехід до нової школи для дитини завжди буде стресом. Це викликає тривожність, занепокоєння, невпевненість.

20819101_1379131018822735_4093898605199991304_o
20819101_1379131018822735_4093898605199991304_o

Психолог радить батькам для якнайкращої адаптації дитини у новій школі:

  1. Налаштувати на позитив, у першу чергу – себе. І обов’язково – дитину. У переході в нову школу є багато плюсів. Це і новий досвід спілкування, нові друзі, нові інтереси. Дитину слід налаштувати на зустріч з новим, а не на проблеми. І намагайтись, щоб у дитини перед зустріччю із новим колективом були тільки приємні очікування!
  2. Навчити дитину основам адаптації у новому колективі. Пояснити, що у новому класі не слід поспішати з висновками чи з відстоюванням власної думки. Слід спершу роздивитись, вивчити написані правила класу. Дитина має зрозуміти, що однокласники вивчають її, так як і вона придивляється однокласників. Придивляється. І пам’ятати: для того, щоб процес відбувся безболісно, потрібен час.
  3. Про шкільні справи з дитиною слід розмовляти щодня і дуже уважно. Але у період адаптації у новому класі цьому слід приділяти вдвічі більше часу й уваги. Розпитувати про нових друзів, про вчителів, про порядки у школі. Відстежувати і відзначати найменші зміни у поведінці й настрої Вашої дитини, щоб не пропустити перші «дзвіночки» шкільних проблем. Проте, давати дитині можливість самій вирішити конфлікт з дітьми, якщо він все ж з’явився. Не варто бігати до школи через найменші дрібниці, типу відібраного олівця чи не того місця за партою. Батьківська мудра порада дозволить дитині самостійно впоратись з проблемою. А це встановить її авторитет у новому колективі.
  4. Допомогти дитині почуватися впевнено. Тут важливо убезпечити дитину від надмірного вихваляння внаслідок невпевненості. Допомогти учневі повірити в себе: запитати його, про які свої п’ять найкращих рис чи якостей він розповість однокласникам. Принагідно й нагадати, що невиправдані перебільшення будуть сприйняті як вихваляння й обман, який обов’язково розкриється. І що авторитет нових однокласників можна заслужити тільки через повагу до них, демонстрацію своїх сильних, цікавих сторін, чесність і доброту.

Якщо влаштувати все правильно, адаптація у школі може відбутися не лише легко, а з користю для учня, переконана Марина Орап. Тож за наявності кращих варіантів щодо навчального закладу, не слід боятись змін. Достатньо лише додати у щоденне виховання декілька додаткових методів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео