Віра Олександрович

«Україна має бути кінематографічною державою» - Заза Буадзе у Тернополі (фото, відео)

Буадзе_головне (Copy)

Репрезентація щойно створеної Тернопільської кінокомісії відбулася сьогодні, 19 серпня.

Знаковим стало те, що участь у «круглому столі», де про це заявили, взяли гості, які працювали над екранізацією роману «Червоний» Андрія Кокотюхи.

Власне, перші заяви про можливість створення кінокомісії у Тернополі пролунали понад рік тому. І ось, після нарад, порад і консультацій ініціатор створення такої інституції у «файному місті» - гуманітарний заступник міського голови Леонід Бицюра оголосив, що перший результат уже є.

Буадзе_Філіппов (Copy)
Буадзе_Філіппов (Copy)

[embed]https://youtu.be/gM95UvzwgyM[/embed]

Наразі у Тернополі, за його словами, готують базу цікавих для кінематографістів локацій. Всю інформацію згодом акумулюють і її можна буде побачити на спеціальному сайті. Втім, після підказок іменитих гостей у нас уже замислилися і над створенням складу для декорацій і костюмів, що також суттєво спростило б життя знімальних груп. А чекають вони від такої співпраці саме цього, а також… економії ресурсів. Про це, а також вимоги до кінокомісій, що працюють у Європі, розповів відомий продюсер, чоловік без якого не було б стрічки «Червоний», а також – багатьох інших Володимир Філіппов.

[embed]https://youtu.be/Mi3ac7nNTlQ[/embed]

Звідки отримують знижку? Знімальна група має певний бюджет. Зазвичай – він дуже обмежений. Саме кінокомісія мала б компенсувати підприємцям, які надаватимуть житло і харчуватимуть акторів, різницю між фінансовими можливостями групи і реальними цінами на послуги і продукти. Утім, очевидні «плюси» від того отримувало б і місто. Наприклад, до режисерської групи можна було б висувати вимоги про зйомку саме в тих локаціях, що найбільш цікаві для популяризації. У такий спосіб можна було б приваблювати туристів. Про те, що це – цілком реально, впевнений Леонід Бицюра.

Леонід Бицюра (Copy)
Леонід Бицюра (Copy)

[embed]https://youtu.be/Dmcd0D5bUxc[/embed]

Ідеї тернопільських влади і бізнесу дуже позитивно оцінив режисер Заза Буадзе.

[embed]https://youtu.be/g7bjrgof3Fk[/embed]

Для мене дійсно сюрпризом стало сьогодні, що, окрім передпрем’єрного показу, ми беремо участь у репрезентації кінокомісії, - каже він. – Україна має бути кінематографічною державою! Ми маємо для цього необхідний ресурс і потенціал. Але кіноіндустрія не може існувати без необхідної для цього інфраструктури.

До того ж, така співпраця кінематографу і міст чи сіл сприятиме їх «брендуванню», вважає актор Микола Береза. Адже глядачі сприйматимуть сцени із кінокартин і пов’язуватимуть їх із певними населеними пунктами, їхніми «родзинками».

Микола Береза (Copy)
Микола Береза (Copy)

[embed]https://youtu.be/M8mbik8Dqz4[/embed]

Ідею, як виявилося, цілком готові підтримувати тернопільські бізнесмени. Причому вже під час зустрічі вони поділилися тим, як бачать майбутнє кінокомісії.

[embed]https://youtu.be/vxLS8jh1luQ[/embed]

Причому акцент усі учасники «круглого столу» робили саме на тому, що Тернопіль має шукати нові шляхи для приваблення туристів. Зйомки різнопланових стрічок, навіть декорації, що після цього залишаться можуть стати чудовим туристичним «антуражем».

[embed]https://youtu.be/wC04pY_gweM[/embed]

Нагадаємо, тернополяни і гості міста зможуть сьогодні, 19 серпня, відвідати допрем’єрний показ фільму «Червоний». Опісля глядачі спілкуватимуться із режисером Зазою Буадзе та іншими учасниками знімальної групи. Відбудеться показ у «Сінема сіті». Початок сеансу – о 19 годині. І як повідомила директор кінотеатру Тетяна Басалига, квитків уже немає, їх розкупили завчасно, адже у Тернополі люблять українське кіно.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео