Віра Олександрович

Які ідеї тернополян не матимуть шансу на кошти «Громадського бюджету» (фото)

Люди_зал

У положення «Про громадський бюджет Тернополя» внесли зміни на сесії міської ради. Кажуть, тепер претензій до номінаційної комісії у тернополян суттєво поменшає. Причому автори виписали чітко - комерційні проекти фінансувати коштами із бюджету не можна.

Нагадаємо, практику фінансування програм і об’єктів за рахунок проекту «Громадський бюджет» у нашому місті започаткували у 2016 році і за цей час проявилася низка недоліків.

- Були помилки, які ми виправили і напрацювання, які врахували, – каже один із ініціаторів появи такого положення, депутат від «Самопомочі» Назар Зелінка. – Тепер усі проекти буде реалізовувати винятково виконавча влада. Також ми зменшили віковий поріг для голосуючих. Він становитиме 16 років. Окрім того, проекти, які мають відверто комерційний характер, не зможуть брати участь у програмі «Громадський бюджет».

Зала2
Зала2

Голова номінаційного комітету минулорічного «Громадського бюджету» нагадав, що торік на конкурсі обрали 6 великих і 11 малих проектів на загальну суму майже 7 мільйонів гривень. Частина із запланованого уже реалізована, частина – ні, адже завадили якраз ті недоліки, які тепер усунули.

- Це рішення прийняли з метою посилення відповідальності виконавчих органів ради за контролем із реалізації проектів, які були підтримані громадою, - вважає міський голова Сергій Надал. - В оновленому положенні врахували усі пропозиції Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень, працівники якого безкоштовно проводять навчання та супровід «Громадського бюджету». Також ухвалене рішення виключає можливість проходження проектів, які не відповідають законодавству і не належать до компетенції місцевих органів влади.

До речі, прийом заявок на участь у «Громадському бюджеті» у 2108 році розпочнеться із 1 вересня цього року. Про те, що також відбувалося 18 серпня у сесійній залі, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Гімн
Гімн

Довідка. «Громадський бюджет», або бюджет участі – це частина бюджету Тернополя, із якої фінансують, визначені членами територіальної громади заходи, що носять загальнодоступний характер, виконання робіт, надання послуг, придбання матеріально-товарних цінностей, відповідно до оформлених проектів, що стали переможцями конкурсу. Проект – це пропозиція, подана членом територіальної громади, що має підтримку не менше 25 членів територіальної громади (крім автора). Проекти поділяють на малі (вартістю від тисячі до 300 тис. грн) і великі (від 300 тисяч до мільйона грн). Загальний обсяг бюджету участі на один бюджетний рік становить до 1% обсягу власних доходів загального фонду міського бюджету. На малі проекти виділяють 30% загального обсягу закладених коштів «Громадського бюджету», на великі – 70%.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео