Орест Сарматський

Де навчилися створювати їжу із повітря? (Агро-новини)

http://www.BFoto.ru

Група вчених з Фінляндії зробила крок у вирішенні проблеми голоду в світі, створивши з вуглекислого газу одноклітинний білок за допомогою електрики.

Допрацювавши цей продукт, можна отримати їжу або ж корм для тварин. Це поживна суміш з більш ніж 50% білка і 25% вуглеводів, а також жирів і нуклеїнових кислот, пише LandLord.

«Уся сировина — з повітря. В майбутньому технологію можна використовувати, наприклад, в пустелі, або інших районах, де є проблема голоду. Одна з можливих альтернатив — домашній реактор, такий собі побутовий прилад, який споживач використає для виробництва білка», — розповів керівник проекту Юха-Пекка Піткянен.

2301
2301

Наступний крок дослідження — пілотне виробництво: вчені спробують підвищити ефективність процесу, а також перевірять, наскільки він буде комерційно придатним.

Поки на створення одного грама білка йде близько двох тижнів. До того ж, необхідне лабораторне обладнання.

Піткянен вважає, що для комерціалізації проекту знадобиться 10 років.

ГМ-рослини можуть виробляти аналог риб’ячого жиру

Британські науковці підтвердили потребу у комерційному вирощування генетично модифікованого рижію (Camelina sativa), однієї з найстаріших олійних культур в Європі.

2302
2302

Результати, опубліковані в Scientific Reports, показують, що другий рік польового випробування ГМ-рижію, який виробляє аналог риб’ячого жиру, у 2015 році підтвердив результати попереднього року, пише Rothamsted Research.

У публікації також показано, як команда змогла знизити рівень непотрібних омега-6 жирних кислот у трансгенному насінні, щоб ще більше стати подібним до морського риб’ячого жиру.

Промислове поголів’я свиней знаходиться на рівні 2012 р.

Чисельність свиней у с/г підприємствах України на 9,7% менше ніж рік тому (близько 3,49 млн голів), що співпадає  з показниками 2012 р.

2303
2303

Нині сукупне поголів’я свиней складає 3 млн 497 тис. голів. Відповідно цьогорічна кількість свиней у промисловому секторі навіть дещо поступається аналогічному показникові згаданого періоду. Про це повідомляють в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».

«Промислові виробники свинини за п’ять років суттєво наростили свій виробничий потенціал. Якщо за січень-липень 2012 р. виростили 269,4 тис. т живої ваги свиней, то результат аналогічного періоду цього року більший на 15% — 310,1 тис. т ж.в. Обсяги забою вдвічі більші (30%), а сам показник зріс на 70 тис. т, що складає  303,5 тис. т живою вагою», — розповідає аналітик АСУ Олександра Бондарська.

П’ять років тому з обсягу отриманого приросту живої ваги свиней на забій йшло 87%, а зараз, за підсумками семи місяців цей показник складає 98%. Відповідно, можливості для розвитку галузі значно менші.

Вибір читачів за тиждень

Відео