Тернополянам на замітку: скільки води потрібно пити в день?

bd39671a

Дуже часто тернополяни задаються питанням, скільки ж води варто випивати за один день. Одні фахівці вважають, що потрібно пити більше рідини, інші ж – навпаки. Тому ТЕРЕН вирішив дізнатися, скільки ж води насправді потрібно випивати людині в день.

Скільки пити води

Вода є необхідною учасником обмінних процесів в організмі. Тому лікарі всіх країн світу займаються вивченням питання: скільки рідини необхідно отримувати людині на добу для нормального функціонування.

Організм людини на 65-80% складається з води. Кожен день з організму через шкіру,  легені, кишечник і нирки виводиться в середньому близько 2 літрів води.

Скільки пити води?

За результатами останніх досліджень, денною нормою для людини вагою до 70 кг є близько 2,5 л рідини. З них близько 1л ми отримуємо за день з їжею - фруктами, овочами і навіть м'ясом. Ще 250 мл - виробляється в організмі в результаті обмінних процесів. Таким чином, на думку багатьох вчених людині необхідно пити як мінімум 1,5 л рідини в день.

Кількість необхідної для організму рідини залежить від різних чинників: віку, статі, способу життя і регіону проживання. Так, чоловікам потрібно більше рідини, ніж жінкам. Більше води слід також пити дітям. Підвищена потреба в рідині - у жителів сухих і жарких країн.

Чи потрібно обмежити споживання води, аби схуднути?

Іноді деякі фахівці із схуднення радять для зниження ваги пити менше рідини. Вони в цьому випадку переслідують тільки свої комерційні цілі - якомога швидше продемонструвати клієнту менше кілограмів на вагах. Насправді, все зовсім навпаки. Одна зі складових здорового схуднення - збільшення кількості випитої води.

По-перше, вода зменшує концентрацію шлункового соку і знижує апетит.

По-друге, вона допомагає організму переробляти запаси жиру. Коли в організмі недостатньо води, нирки не можуть працювати нормально. Виконання їх функцій бере на себе печінку, але це знижує її здатність брати участь в обміні жирів.

По-третє, коли організму бракує води, він намагається утримати кожну крапельку рідини, відкладаючи її про запас. Людям з надмірною вагою слід пити додатково по склянці води на кожні 10 кілограмів зайвої ваги.

Чи можна замінити воду напоями?

Хоча фруктові та овочеві соки, розбавлені водою, заповнюють потреби організму в рідині, в них є калорії. До того ж для засвоєння напоїв, що містять цукор і молоко, організму потрібна вода. Алкоголь і кофеїнові напої, такі, як чай і кава, мають легку сечогінну дію, тому після їх вживання організму потрібно більше води, щоб відшкодувати втрату рідини.

Вибір читачів за тиждень

Відео