Орест Сарматський

Олександр Усик у Тернополі побачив те, про що тут не знали століттями (фоторепортаж)

церква різдва христового зелена церква

Георадарні дослідження розкрили нові сторінки історії Тернополя.

- Ось дивіться, бачите оці контури – це залишки давнього фундаменту, а тут - щось подібне на склепіння, якийсь каземат чи підвал, - каже провідний спеціаліст компанії «System Solutyons» Олександр Усик, вказуючи на екран пристрою, чимось подібного на машинку для підстригання трави. Це – установка, за допомогою якої досліджують різноманітні аномалії, здійснюють пошук предметів, що заховані у товщі землі.

 

DSC_9497
DSC_9497

- Другий день поспіль у Тернополі тривають георадарні дослідження на території замку та найдавнішої сакральної споруди міста – церкви Різдва Христового. Як ми і передбачали у своїх припущеннях, завдяки геолокації вдалося виявити фрагменти оборонних мурів, давніх фундаментів, казематів, стін висотою до 10 м, що свого часу оточували місто. А дві найдавніші церкви - Воздвиження Чесного Хреста та Різдва Христового, по суті, спочатку були оборонними вежами із брамами та товстезними оборонними мурами, що оточували місто з усіх боків. Вважаємо, що георадарні пошукові роботи дуже результативні. Вони допоможуть археологам більш точніше закладати шурфи для детального дослідження тих чи інших архітектурних артефактів, які свідчать, що Тернопіль, як ми і припускали, був вже досить цивілізованим давно, раніше, ніж про це згадують традиційні архівні джерела», - розповідає керівник архітектурної майстерні, дослідник архітектурної минувшини Тернопільщини Юрій Вербовецький.

DSC_9511
DSC_9511

Водночас заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра повідомив, що георадарні пошукові роботи  триватимуть в обласному центрі ще кілька днів.

- Передбачається, що за цей час фахівці із компанії «System Solutyons» досліджуватимуть деякі ділянки найстарішої частини міста загальною протяжністю у 10 км. Після цього буде відтворено карту давніх меж Тернополя, дозволить згодом здійснити реконструкцію історичних локацій міста, створити оригінальні туристичні об’єкти», - сказав Леонід Бицюра.

DSC_9503
DSC_9503

За його словами, - це перше подібне комплексне масштабне дослідження історичного минулого обласного центру.

У мерії сподіваються що спільні пошукові роботи істориків, археологів, архітекторів дозволять створити проект реставрації давньої частини середмістя Тернополя для його подальшої реалізації у рамках програми Транскордонного співробітництва України з Європейським Союзом.

DSC_9525
DSC_9525

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео