Олег Снітовський

Страхітлива знахідка на Тернопільщині пролежала у землі 101 рік (фоторепортаж)

Заставка

Масове захоронення вояків часів Першої Світової війни виявлено поблизу гори Лисоня на Бережанщині.

Людські черепи, кістки, іржаві фрагменти військової амуніції – все це неподалік гори Лисоня видно на краю урвища, внизу якого – діючий кар’єр.

- Тут, на околиці Бережан, на горі Лисоня у серпні 1916 року точилися запеклі бої між російською армією з одного боку та полком українських січових стрільців, австро-угорсько-німецькими військами з іншого. Зрозуміло, було багато жертв та захоронень, в тому числі й це, яке тепер виявлено. Спочатку сюди приїхав Сергій Ліпянін – голова Тернопільського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації воїнів-афганців «Закінчимо війну», який і повідомив про знахідку директора Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марину Ягодинську та директора дочірнього підприємства «Об’єднана археологічна служба України «Подільська археологія» Богдана Строценя, - розповідає відповідальний секретар державної міжвідомчої комісії увічнення пам’яткі учасників АТО, жертв війни та політичних репресій, що діє при Кабінеті Міністрів України, директор меморіально-пошукового підприємства «Доля» Львівської обласної ради Святослав Шеремета. – Потім про захоронення повідомили і нас. Під час розкопок знайшли понад 60 останків солдатів трьох європейських армій – кайзерівської Німеччини, Австро-Угорської монархії та російської імператорської армії. Фрагменти людських залишків свідчать, що вони були звалені у траншеї під час так званого «санітарного», тимчасового захоронення. Але, мабуть, військові обставини не дозволили завершити цей процес, - сказав Святослав Шеремета.

DSC_9549
DSC_9549

DSC_9527
DSC_9527

DSC_9529
DSC_9529

DSC_9536
DSC_9536

Знахідку коментує учасник пошукової експедиції, заступник керівника згаданого підприємства Володимир Харчук.

- Коли ми прибули сюди і почали розкопки, то виявили ще три захоронення. У кожній ямі було по кілька десятків тіл. Навколо зробили ще кілька шурфів, але поки що нічого не знайшли. Як бачите, оці траншеї йдуть таким зиґзаґом, що з усього видно: це старий австрійський окоп, враховуючи ті позиції, які були 101 рік тому тут, біля гори Лисоня. Думаю, що нам ідентифікувати не вдасться нікого. Справа у тому, що на той час в австрійській армії ідентифікатори були у вигляді металевої книжки, в яку вставлявся паперовий листочок з інформацією військового. Але за цей час, навіть якщо металева оболонка залишиться, то сам папір зітліє. Можливо, знайдемо ідентифікатор німецьких солдатів, то там інформація про його власника вибивалася на металі. Крім того, ми знайшли так званий «супровідний матеріал», який свідчить, що тут були захороненні військові трьох армій – австро-угорської, німецької та російської. Натрапили на фрагменти крупнокаліберного снаряду, багато гільз, солдатських ґудзиків, натільний хрестик знайшли, схоже всього, православний, з написом кирилицею. Тобто, він належав російському військовому. Такі носили солдати імператорської армії, є це ось алюмінієвий медальйончик, він або німецький або австрійський. Є також різноманітні пряжки, гачечки від солдатської амуніції, розкладна німецька вилко-ложка, австрійський казанок, ковані підкови чобіт, - розповів Володимир Харчук.

DSC_9576
DSC_9576

DSC_9550
DSC_9550

DSC_9554
DSC_9554

DSC_9559
DSC_9559

Дослідження захоронення триває. Окремі знахідки передано директору Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марині Ягодинській для подальшого вивчення.

Передбачається, що після ексгумації людських останків їх буде перезахоронено цього року поблизу Бережан на військовому кладовищі часів Першої Світової війни.

DSC_9603
DSC_9603

DSC_9594
DSC_9594

DSC_9602
DSC_9602

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео