Оксана Бучко

Тернополянин Богдан Бобко відчув бажання програмувати під час «перегонів роботів»

1

Професія програмістів залишається актуальною серед тернополян, не зважаючи на економічну кризу чи швидкий технологічний прогрес. За кожним мінімальним проявом інтелекту техніки стоїть людина, яка програмувала цей пристрій. Це стосується і штучного інтелекту, який у майбутньому замінить багато професій, але матиме потребу в програмістах.

Тільки у Тернополі в ІТ-індустрії зайнято до тисячі спеціалістів у понад 20-ти таких компаніях. А зарплати коливаються від 500 до 2400 доларів. Щоб почуватись комфортно у такому просторі технологій, окрім здібностей і наполегливості, потрібно ще хоч трохи любити свою справу, розповідає 26-річний провідний розробник у тернопільській ІТ-компанії Crowdin Богдан Бобко.

2
2

- Із чого почалось твоє захоплення програмуванням?

- Ще у дитинстві полюбляв розбирати машинки на деталі. А під час навчання у виші мені пощастило взяти участь в конкурсі «Роборейс». Це були своєрідні «перегони роботів», в яких я зробив перші спроби програмування. Тоді і зрозумів, наскільки мені подобається цей складний процес технічних розробок.

- Згодом ти обрав компанію, яка займається створенням платформи для локалізації та управління перекладами. Чому вирішив працювати саме в такому напрямку?

- Продукт, який ми робимо, допомагає зустрітись двом категоріям людей: тим, які потребують перекладу і тим, які можуть перекласти. Все просто, але щоб зробити таку просту річ зручною, потрібно багато логіки і праці. Насправді, будь-яка робота програміста – це все та ж втілена у практику логіка, тільки різними мовами програмування. Важливо, щоб кінцевий продукт був потрібним людям.

- Чи можливо у цій професії реалізуватись на українському ринку?

- З українського ринку варто починати. Звичайно, оплата буде нижчою. Але якщо продукт здобуде попит на українському ринку, не за горами буде вихід і на міжнародні ринки. До прикладу, український проект PetCube, який випускає ґаджети для власників домашніх тварин, визнали найкращим стартапом Європи у 2014 році. А все почалось із того, що розробник хотів розважити власну собаку. Ідея і практичне втілення стали відповіддю на таку ж потребу інших власників домашніх улюбленців. І це визначило оплачуваність проекту – спершу в Україні, а потім і за межами держави.

3
3

- Сьогодні, 13 вересня, ми святкуємо День програміста. Які поради будуть актуальними для початківців у цій сфері?

- Найперше, потрібно бачити у собі технічний нахил. Щоб його втілити у якісну роботу, знадобиться багато наполегливості та посидючості. Я почав працювати 5 років тому. І це було екстримально важко. Проект в розробці має купу незнайомого коду. І часто робота нагадувала своєрідну магію, коли прочитав, спробував і побачив своє «чудо» – розробка спрацювала. Потрібно було якийсь час усе аналізувати по піщинці. Десь через років 2-3 безперервної роботи я відчув себе комфортно у світі технологій. І зараз можу сказати, що труднощів немає. Для кожного такий термін пристосування буде індивідуальним. Але щоб дійти до цієї точки, потрібно вирішити не відступати назад, а також хоч трохи любити свою справу.

- Які прогнози щодо актуальності професії програміста у майбутньому?

- Вже є у розробці проект штучного інтелекту. Він допомагатиме там, де людина впоратись не може. До прикладу, постановка правильного діагнозу при складній симптоматиці. Але розробка програміста не витіснить самого програміста. Адже із розвитком технологій зростають і потреби суспільства.

4
4

Довідково:

Crowdin був створений у 2008 році Сергієм Дмитришиним в м.Тернопіль (Україна) і вперше випущений на ринок в січні 2009 року. Crowdin розпочинався як хобі-проект для вирішення проблеми автоматизації локалізації програмних розробок. На даний момент проект налічує 1 млн користувачів.

Фото із архіву ІТ-компанії Crowdin

Вибір читачів за тиждень

Відео