Оксана Бучко

Будь-яке захворювання – це крик про нестачу любові, пояснює тернопільський психолог Марина Орап

5257951-3

Від раку лімфовузлів в Україні помирає щороку 3,5 тисячі громадян. Часто причиною стає непоінформованість про симптоми хвороби та невчасне або неефективне лікування. Щоб привернути увагу до проблеми міжнародна організація «Лімфомна коаліція» ініціювала проведення Всесвітнього дня боротьби з лімфомами, який проводять 15 вересня. Проте часто якісного вчасного лікування буває замало. Роль відіграє бажання хворого жити. Як налаштуватись на одужання після оголошення онкодіагнозу розповідає психолого-консультант у Тернопільському онкодиспансері Марина Орап.

20799011_1379131018822735_4093898605199991304_n
20799011_1379131018822735_4093898605199991304_n

- Як правило, коли люди чують діагноз - «У вас онкозахворювання», отримують величезний удар, - пояснює психолог. - Це стає переломним моментом, що ділить життя на «до» і «після». Людина відчуває страх, розгубленість, тривогу, невпевненість. Як реагувати? Що робити? Куди бігти і як лікуватись? Проте перший вибір, який потрібно зробити після оголошення шокуючого діагнозу – це правильно сприйняти хворобу.

Науковці підтверджують, слова та думки спричинюють зміни в організмі. Тому людина може керувати хворобою.

- Тільки ви обираєте – бути вам приреченими і назавжди хворими чи тимчасово хворими з обов’язковим наступним одужанням, - продовжує Марина Орап. - Це питання віри і вашого бажання. Потрібно чітко поставити питання: «Чого я бажаю – вважати себе хворим чи здоровим?» Лікарі погоджуються, що 50% успіху в лікуванні – це внутрішнє налаштування хворого на одужання. Тверда впевненість в тому, що пацієнт подолає хворобу, додає сил і налаштовує відповідним чином організм. Тут дуже доречно згадати і психологічну теорію «органічного мовлення» німецького психотерапевта Носсрата Пезешкіана, яка стверджує, що відповідні слова і словосполучення (а відтак, думки), які ми часто вживаємо у своєму мовленні, налаштовують організм і спричинюють зміни у ньому. І одним із значних надбань сучасної медицини є розуміння того, що людина здатна керувати психічними процесами, які впливають на широкий спектр фізичних процесів.

Під час лікування потрібно не забувати про життя. Важливо відкриватись іншим людям та прийняти їхню підтримку. Отримання «порцій любові» є частиною лікування.

- Ще нещодавно про рак у суспільстві говорили пошепки, сам факт хвороби приховувати, - продовжує Марина Орап. -  Зараз, завдяки досягненням медицини, психології, змінилась суспільна думка та ставлення до раку. Пацієнти, котрі проходять лікування, продовжують жити повноцінним життям. І отримують потужну підтримку рідних, друзів, і психологів. Хворим не можна закриватись із своєю бідою наодинці. Будь-яка хвороба – це «крик про любов», це тривожний симптом того, що людині не вистачає в житті любові. Любові, яку вона дає, чи любові, яку отримує.

Лікування слід сприйняти, як період для переосмислення свого життя. Поставлену ціль можна формулювати не лише на рівні одужання, а й вдосконалення свого життя після хвороби.

- Розглядайте рак, як шанс, спосіб, можливість, нагоду і час переглянути своє життя, - додає Марина Орап. -  Зробити «ревізію» свого життя і відповісти на питання «Чи добре я живу?»,  «Чи влаштовує мене моє життя?», «Чи отримую я в житті те, чого прагну?». Щира відповідь на ці питання дає змогу змінити життя, усунути психологічні причини виникнення хвороби і не лише одужати, але й змінити своє подальше життя на краще.

Лікарі у випадку онкозахворювання повинні працювати разом із психологами. Людині потрібно допомогти пережити ситуацію стресу після оголошення діагнозу, або депресію у випадку неефективності лікування. Також під час лікування часто переглянути житєєві досягнення та перспективи легше зі спеціалістом. Це закладе основу для зміненого життя ппацієнта у майбутньому.

Марина Орап надає безкоштовну допомогу в онкодиспансері, а також консультує хворих приватно. Звертатися до спеціаліста можна за номером телефону - 067 747 27 54.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео