Орест Сарматський

В Україні виготовили перші 7 тис. т цукру  (Агро-новини)

вер17

В Україні вироблено 7,3 тис. т цукру.

Про це йдеться в повідомленні НАЦУ «Укрцукор».

Як зазначається, новий сезон цукроваріння дещо запізнився в порівнянні з минулим роком і стартував 30 серпня.

«В минулому році цукрові заводи почали переробляти цукрові буряки 20 серпня, нинішній сезон відклався через несприятливі погодні умови. Весняні заморозки вплинули на розвиток цукрових буряків, тому на 1 вересня середній розмір цукрового буряку становить 435 гр, що на 10% менше, ніж в минулому році. З огляду на цей фактор, очікується падіння середньої врожайності до позначки 42-44 т/га », — повідомив аналітик сировинних ринків і сільського господарства «Укрцукор» Василь Долінський.

1701
1701

За його словами, оптимальний рівень опадів у західних областях України може забезпечити прогноз врожайності на рівні минулого року, проте попередній аналіз цукристості нижче на 0,5-1%.

«Найгірша ситуація склалася в Полтавській і Харківській областях, де через весняні холоди і пересіву цукрові буряки втратили до 100 гр маси. У Полтавській і Харківській областях розташовані 20% посівних площ цукрових буряків, які становлять сировинну зону для 11 цукрових заводів», — додав Долінський.

Складна для оцінки ситуація склалася і в центральних областях України, де опади випадали нерівномірно.

Агропідприємства Держрезеву заробили 193 млн грн чистого доходу

Чистий дохід державних підприємств (елеватори та КХП), що входять до відання Державного агентства резерву України, у першому півріччі 2017 р. склав 193 млн грн.

Як говориться у повідомленні  Держрезерву, за розміром чистого фінансового результату серед ДП у трійку лідерів вийшли: «Хлібна база №73»  — 1,401 млн грн, «Куліндорівський КХП» — 1,099 млн грн, «Хлібна база №85» — 655 тис. грн.

«Агропідприємства значні прибутки очікують у 3-4 кварталах від збору та надання послуг по очищенню та сушінню пізніх зернових», — говориться у повідомленні.

Як відмічається, ДП «Куліндорівський КХП», який є лідером серед підприємств держрезерву по заготівлі ранніх зернових (24,3 тис.тон), активно експортує борошно в країни Азії та Африки.

1702
1702

В Держрезеві також підкреслили, що за звітний період була проведена модернізація на кількох підприємствах. Зокрема, ДП «Кіровоградський КХП», м.Кропивницький, та «Охтирський КХП», м. Охтирка, провели ремонти зерносушарок, що значно зекономило витрати на паливо; ДП «Златодар», м. Золотоноша, придбало новий пробовідбірник, який прискорює процес приймання зерна та якісніше й оперативніше дозволяє здійснювати лабораторні дослідження.

«Перше півріччя 2017 р. для усієї системи Держрезерву було роком активної модернізації, збільшення потужностей, що найкращим чином відобразилося на фінансових результатах. Загалом на модернізацію у ІІ кварталі направлено 7,2 млн. грн», — підсумували у Держрезерві.

Вибір читачів за тиждень

Відео