Кременецькі підприємці «влетіли» на малині

неякісна малина

Цього року заробітки на вирощувані малини найгірші за усі попередні роки, скаржаться кременецькі підприємці. Засадивши ягодою від 1 га і більше, більшість господарств ледве виходять в «нуль».

- Ціна на малину цього року рекордно низька, – каже Роман, який висадив 2 га кущів. – Заготівельники купують по 12 грн./кг, людям за збір треба заплати по 7 грн./кг. І навіть за ці гроші не хочуть. А ще оброблення від шкідників, догляд. У результаті прибутку фактично немає.

У Кременеці та Почаєві справді часто можна зустріти оголошення про пошук працівників на збір малини. Та охочих до такого заробітку немає. Це підтверджує й директор ТОВ «Екофрутс» (с. Лосятин, Кременецький район) Світлана Кебалюк.

- Малина справді дуже впала у ціні. Якщо два-три роки тому ціна за кілограм ягоди могла сягати 45-48 грн., то зараз вона впала до 12, а подекуди 10 грн./кг. Наше товариство не вирощує малини, але цим займається багато приватних господарств у Почаївській зоні. Цього року дуже низька якість малини. Люди часто бувають не поінформовані про те, як правильно боротися із різними шкідниками або хворобами, або ж використовують для цього неякісні препарати. Це негативно впливає на врожай. Я була шокована тим, що цього року малина цвіла буквально кілька годин! Самі ягоди за дві години після збору вкриваються білим мохом, звісно їх ніхто не хоче. Псувалося 50-70% врожаю, – пояснила Світлана Кебалюк.

Як каже директор «Екофрутс», переважно малину, яку згодом використали для концентрату, закупила компанія «Галіція». Але ціну скинули до мінімуму.

- Людям варто зрозуміти: буде якість – буде й ціна. А господарі йдуть від зворотного, – наголошує Світлана Кебалюк. – Поля потрібно своєчасно обробляти і проріджувати, інакше хвороби переходять з поля на поле.

Олена ІЛИНИЧ

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео