Віра Олександрович

Чому усі чоловіки – мудаки, нарешті дізналися тернополянки (фото, відео)

Театр2

Чому усі чоловіки – козли? Чому із хороших хлопчиків врешті виростають мудаки? Чому у багатьох жінок настає той незручний момент, коли вони переконуються: усе життя присвятили не тій людині?

Відповіді на ці та інші складні запитання тернополяни могли самі знайти під час перегляду вистави-маніфесту «Бути знизу». На фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» («Терен» докладно про цю культурну подію писав ТУТ і ТУТ прим.) таку провокативну постановку привіз «Дикий театр» із Києва.

Афіша
Афіша

Глядачі сиділи навіть на третьому ярусі

Столичні гості — це незалежний сучасний театр, який має на меті говорити зі своїми глядачами винятково на гострі, актуальні, хвилюючі і болючі теми. І «Бути знизу» вони обрали для фестивалю невипадково, аби відразу не шокувати тернопільську публіку ще провокативнішими експериментами.

Директор театру
Директор театру

- Ми щасливі грати у Тернополі. Прекрасне місто. Прекрасні люди. Ми тут – вперше і нам так усе подобається! Я завжди перед початком вистав попереджую глядачів: «Дикий театр» може обурювати, може травмувати, а тому я не рекомендую дивитися наші п’єси людям із хиткою психікою, - каже директор театру Ярослава Кравченко. – Насправді, ми обрали таку – найлагіднішу виставу, найнедикішу…

[embed]https://youtu.be/Y7iKHKyGaHw[/embed]

У цей момент залом чи не вперше за вечір прокотився смішок, причому – саме низький, чоловічий. Варто сказати, що зала театру була заповнена майже вщерть. Глядачі сиділи навіть на третьому ярусі. Причому серед публіки була майже третина представників сильної статі. Багато хто – із «половинками».

Глядачі3
Глядачі3

Глядачі1
Глядачі1

Глядачі2
Глядачі2

«Агентство пропонує безкоштовні пробні курси, як стати щасливою!»

Авторка п’єси «Бути знизу» (дивіться довідку унизу – прим. авт.) звернулася до питань сексизму і фемінізму, які є доволі болючими у нашому суспільстві. Причому акторки на сцені говорили про це зухвало, відверто і дуже прямо. Не дивно, що в анотації було вказано – «18+». Часом у розмові героїнь проскакували навіть матюки.

[embed]https://youtu.be/mFmybpzLjX0[/embed]

Сюжет вистави начебто дуже простий - три жінки зустрічаються на тренінгу «Як налагодити своє життя». Причому одна вважає себе – надзвичайно досвідченою і навченою життям, а тому береться вчити інших життєвих мудрощів.

[embed]https://youtu.be/mDx76wDfp-c[/embed]

- Тобі пора заміж! Тобі терміново пора заміж! Тільки так ти станеш справжньою, захищеною, повноцінною, у тебе з’явиться сенс життя. Але для цього тобі потрібно навчитися бути жінкою! – анонсує свої курси Галина. - Як їсти/пити/говорити/що носити/думати, щоб пізнати славнозвісне і омріяне «жіноче щастя»? У нас є рецепт, і тільки сьогодні наше агентство пропонує безкоштовні пробні курси, як стати щасливою!

Театр4
Театр4

Розкрити свою жіночність і назавжди позбутись самотності прагнуть Оля і Віра. Але як виявилося, реклама була далекою від правди. Галина запропонувала учасницям тренінгу стати героїнями змодельованих традиційних ситуацій із їхнього ж життя. У цих сценках можна було впізнати типові елементи чоловічої поведінки, навіть жести.

[embed]https://youtu.be/fZO47CiVWms[/embed]

Стає зрозуміло, чому чоловіки стають мудаками і козлами

Під час вистави на сцені фактично немає декорацій. Хіба що – три крісла, екран, що позаду акторок, і багато поламаних манекенів. Їхні «деталі», до речі, героїні активно використовували під час емоційних виступів.

Театр3
Театр3

Насправді, «Бути зверху» - це вистава про те, що дратує, радує, пригнічує, а також знецінює жінок. І не обов’язково – українських. Адже весь світ, по суті, - маскулінний. Про те, якими жінки справді бачать чоловіків і себе, як і про що мріють. І в результаті героїні з’ясовують, що чоловіки стають мудаками і козлами, бо такими їх роблять… жінки. Хоч визнавати це і боляче. Особливо – мамам, які виховують синів…

[embed]https://youtu.be/JhVvnBFkkMA[/embed]

Втім, овації після вистави, а тривала вона трохи більше години і без антракту, публіка влаштувала – справжні. Актрис викликали на сцену кілька разів. Очевидно, тернопільська публіка вже готова «розкусити» і провокацію.

Сцена
Сцена

Актори_режисер
Актори_режисер

Фото і відео автора, а також із сайту - wild-t.com.ua

Довідка. Режисерка постановки «Бути знизу» – Юлія Мороз, художниця – Євгенія Чайковська. Автор п’єси – Юлія Тупікіна. Світло — Євген Копйов. Звук — Ілона Шарапанюк. Відео — Антон Литвинов. Актриси: Богдана Шуманська (Галина), Марія Брушницька (Віра), Аніта Драгула (Оля).

Вибір читачів за тиждень

Відео