Орест Сарматський

Найбільший на Тернопільщині райцентр позбавили можливості чути мелодію Державного гімну

годин

Чортківські куранти останнім часом не відтворюють мелодію Державного гімну Приємно, що Чортків дедалі більше прибирає рис європейського міста, пише «Золота Пектораль». Попри зовсім безглузді забудови на кшталт тієї, що «приклеїлась» до колишнього кінотеатру «Мир», виростають нові, які вражають досконалістю своїх архітектурних форм та ліній. Якщо упустити з поля зору ці неприємні зауваги, то побачимо, що місто, завдяки працьовитим чортківцям, росте, оновлюється, молодіє.

Ініціатором встановлення на ошатному приміщені мерії у центрі міста чотирьох нових годинників виступив колишній Чортківський міський голова Ігор Билиця. Власне, така його добра заохота була приурочена саме до Дня Української Незалежності.

Конструктор цих годинників - доцент Львівського Національного аграрного університету Олексій Бурнаєв. Понад тридцяти його годинників, сконструйованих власними руками, фіксують відлік часу в Івано-Франківську, Вінниці, Трускавці та інших містах нашої держави. Що цікаво: нові годинники вибивають усі чверті та години, з їхніх механізмів почергово лунає дванадцять народних українських мелодій та звучить Гімн України. У циферблати цих годинників вплетені фрагменти герба Чорткова. Корпуси диво-дзигарків, що виготовлені із шведської сталі, покриті фарбою, яка має відтінок старого золота. Через це корпуси годинників в залежності від періоду доби сяють переливами різних кольорів – із сріблястого перетікає в золотистий. Але найголовніше, що ці годинники вирізняються в нашому місті з-поміж інших своєю точністю: різниця ймовірних відхилень від норми становить лишень 5 секунд на рік, тоді як самі куранти, які були вмонтовані на міській раді, відставали на одну секунду кожен день. Як стверджує далі видання, Чортківський міський голова одноосібно керує дистанційним пультом, яким, на випадок приїзду поважних гостей, може автоматично запускати мелодії нашого Національного гімну «Ще не вмерла Україна» й гімну-звитяги українського січового стрілецтва та всіх патріотів, – «Червона калина». Правда, останніми часами цих мелодій зовсім не чутно...

Вибір читачів за тиждень

Відео