Орест Сарматський

На Тернопільщині 17 видів летючих вампірів цілу ніч спокійно собі літали

кажан-заставка

«Ніч кажанів» провели у Природному заповіднику «Медобори».

У ніч з 20 на 21 вересня у світі відзначалося одне із найбільш  незвичайних природоохоронних свят — «Ніч кажанів». Головна його мета — привернути увагу громадськості до проблем рукокрилих та їх охороні, а також розвінчати міфи навколо звірків, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх. Проведення в Україні ночі кажанів – значна подія, оскільки на території нашої держави всі види рукокрилих занесені до Червоної книги України та потребують охорони.

В природному заповіднику «Медобори» налічується 17 видів кажанів і всі вони занесені до Червоної книги України, йдеться на сайті заповідника.

кажан
кажан

До цієї дати працівники «Медоборів» провели тематичну зустріч із учнями 6-го класу Гримайлівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. І. Пулюя. Вихованці школи ознайомилися із видовим різноманіттям кажанів, їхнім виглядом, певними особливостями будови, завдяки яким ці тварини пристосувалися до життя. Також переглянули презентацію, із якої дізналися цікаві факти про рукокрилих. Учні мали змогу ознайомитися із науковою літературою на цю тематику та переглянули Червону книгу України.   Насправді кажани — дивовижні ссавці, які, завдяки своїй будові, оволоділи мистецтвом польоту. А тому, що кажани ведуть нічний спосіб життя, є своє пояснення. У них дуже слабкий зір, пристосований тільки до темряви. Зате у кажанів чудово розвинені нюх і слух, які допомагають полювати і орієнтуватися в просторі, а також унікальна здатність до ехолотування, яким крім них, володіють тільки дельфіни.

DSCN0204_500x375
DSCN0204_500x375

Науковці кажуть, що кажани зустрічаються всюди, крім полярних районів і високогір'їв . І всі вони безпечні, крім летючих мишей –вампірів з великими і гострими зубами. Вони мешкають в Латинській Америці і харчуються кров'ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка — і домашньої худоби.

В Україні кажани перебувають на грані зникнення. Всі вони — комахоїдні тварини. Більш того, кажани навіть корисні, оскільки знищують багатьох шкідливих комах, які також найбільш активні в темний час доби. Існує Міжнародна угода про охорону кажанів, підписане низкою країн. А саме свято кажанів зародилося в Європі. У згадану ніч в багатьох європейських країнах проводяться лекції, виставки, семінари, присвячені охороні цих тварин, організовуються екскурсії, під час яких у природніх умовах можна побачити полохливих кажанів.

Фото – ПЗ «Медобори» та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео