У Кременецькій школі мистецтв розпочинають ремонт, якого чекали 10 років. Та чи завершать?

музична школа кременець

У Кременецькій школі мистецтв ім. М. Вериківського розпочали ремонт, якого учні і вчителі чекали довгих 10 років. Як повідомили у міській раді, 4 млн. грн. виділили у Міністерстві культури. Повний кошторис робіт – 10 млн. Цю інформацію підтверджують й у Кременецько-Почаївському ДІАЗі, на балансі якого перебуває будівля школи. Де братимуть решту 6 млн. аби завершити ремонт, ніхто не знає.

Питання про це відверто дратує директора ДІАЗу Вадима Микулича.

- Ви не знаєте як роблять ремонт? Одного року дали 1 млн. грн., наступного ще 1 млн.. Будуть гроші – буде ремонт. І узагалі, говорити про те, що роботи розпочалися, можна лише бодай через місяць, коли буде хоч один акт виконаних робіт на руках, – каже Вадим Микулич.

2017322164153
2017322164153

А тим часом, поки балансоутримувач не до кінця впевнений у початку ремонту, керівництво та вчителі школи мистецтв бігають навчальними закладами міста і домовляються про місця для занять. Дехто з учнів займатиметься вдома у своїх наставників. Зрештою, так було і раніше. Бо відколи чекають на відновлення музичних класів, території для усіх бажаючих навчатися мистецтву катастрофічно не вистачає. А бажаючих цьогоріч близько 480, навчаються дітки навіть із сусіднього Дубенського району (Рівненська обл.).

У 2008 році уже була невдала спроба ремонтувати школу мистецтв. Роботи ледве встигли розпочати у липні, як у листопаді уже закінчилися гроші. З того часу центральна частина споруди стоїть у суцільних руїнах.

2017322164724
2017322164724

Основне приміщення, збудоване наприкінці ХІХ століття, є пам’яткою архітектури, сьогодні у жахливому стані. «За Польщі» тут була поліклініка, а з 1939-го розмістилася музична школа. 1968 року їй присвоєно ім’я знаменитого земляка, відомого композитора Михайла Вериківського. Сьогодні окрім музики, в закладі навчають і образотворчого мистецтва. Відтоді, як постановою Кабміну від 2002 року будівлю внесли до реєстру пам’яток архітектури місцевого значення і вона стала належати до Кременецько-Почаївського ДІАЗу, школа мистецтв стала орендарем приміщення. Угода про оренду укладена з регіональним відділенням Фонду державного майна в Тернопільській області і  Кременецько-Почаївським ДІАЗом.

Тож, доки майбутні маленькі музиканти та художники разом із вчителями блукають Кременцем у пошуках місця для занять, залишається сподіватися, що цього разу необхідна сума у Міністерстві знайдеться і ремонт таки успішно завершать.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео