Іван Чайківський: «До влади на місцях мають прийти ті, хто працюватиме заради добробуту своїх громад»

938D1739

Аграрна партія виставить своїх кандидатів на перші місцеві вибори, які відбудуться 29 жовтня у 201 об’єднаній територіальній громаді України. Таке рішення прийняли делегати XII-го (позачергового) З'їзду Аграрної партії, який відбувся 22 вересня у Києві. На Тернопільщині вибори пройдуть у таких громадах: Зборівська, Лановецька, Саранчуківська Бережанського і Хоростківська Гусятинського районів.

Як наголосив на з’їзді лідер аграрних партійців Віталій Скоцик, в останні роки ситуація в країні тільки погіршується, і щоб зупинити руйнівні процеси, треба якісно змінити владу на всіх щаблях, від місцевого рівня до загальнонаціонального. Тож ставляться завдання - привести до влади на місцях тих, хто працюватиме заради добробуту своїх громад і буде відповідальним перед ними.

60% українців живуть за межею бідності

Делегати з’їзду констатували, що Україна і далі залишається олігархічною державою, де лише олігархічний бізнес отримує преференції та дотації. Центральні органи влади тримають у лещатах місцеві громади, не дозволяючи їм розпоряджатися своїми земельними та іншими ресурсами. «Нова» влада змінює «стару», але при цьому консервує безправ’я людини і громади. Партійці звертають увагу, що за даними ООН, 60% українців живуть за межею бідності.

Через недолугі податкові новації зріс тиск на виробників і, як наслідок, відбувся стрибок цін. Лише за перше півріччя 2017-го ціни на овочі та фрукти зросли у 1,6 та 1,5 рази відповідно. На 20% стали дорожчими м’ясо та м’ясопродукти, сало, хліб, рис, молочні продукти, цукор, масло, макаронні вироби.

За останні п’ять кількість сільського населення зменшилася більш, ніж на мільйон

В Аграрій партії вважають, що це передусім – наслідок зубожіння людей, погіршення якості життя, відсутності якісної охорони здоров’я.

На думку учасників З’їзду, децентралізація зупинилася на зародковому етапі. Доходи місцевих бюджетів становлять лише 21% зведеного бюджету. Тобто через центральний бюджет перерозподіляється майже 4/5 усіх грошей.

Відсутність якісної законодавчої бази і небажання центру ділитися не лише повноваженнями, але й ресурсами, призводить до поглиблення соціально-економічних проблем сільських територій. Сільське населення скоротилося з 16,97 млн у 1990 році до 13,10 млн осіб у поточному. Більш, ніж на мільйон воно зменшилося лише за останні п’ять років.

В Аграрній партії впевненні, що справжній поступ України почнеться із сильних громад. Тож пропонують чітку програму дій для розвитку самоврядування в Україні.

Землю - громадам! Кошти – громадам! Владу – громадам!

З такими гаслами аграрії ідуть на вибори. «Ми виступаємо за суттєве розширення повноважень громад щодо управління коштами та ресурсами, в першу чергу – землею не лише у межах, а й поза межами  територіальної громади. Треба, щоби 70% зібраних податків громади мали змогу використовувати на свої потреби. Володіючи такими  ресурсами, вони зможуть відновити школи, дитсадки, ФАПи, лікарні, інфраструктуру в селах. Без цього еміграція та вимирання українців продовжиться», - сказано у заяві Аграрної партії.

Нагадаємо, на останніх місцевих виборах до об’єднаних територіальних громад у грудні 201-го та у квітні 2017 року Аграрна партія увійшла в трійку переможців по державі, набравши в багатьох громадах понад 40% голосів.

Вибір читачів за тиждень

Відео