З речами на вихід. На Тернопільщині закриють інтернати через освітню реформу?

un-child-rights

- Ні. Принаймні поки-що, – переконує директор Кременецької ЗОШ-інтернат Володимир Мишко та зізнається, що МВФ таки вимагає цього загалом від України, а не лише певного регіону. – Нічого катастрофічного наразі не сталося. Проте відбулися певні зміни щодо прийому дітей до шкіл-інтернатів (постанова Кабінету міністрів України від 9 серпня 2017 р. № 576). 

До реформи дітей до інтернатів зараховували через направлення відділів освіти або за розпорядженням голів райдержадміністрацій, пояснив Володимир Мишко. Відтепер, згідно новоприйнятої постанови, рекомендацію на прийняття на навчання до школи-інтернат відбуватиметься через комісії прав дитини.

Така комісія заслуховує батьків, вивчає ситуацію, яка склалася в родині і вирішує, чи справді тій чи іншій дитині потрібне інтернатське утримання. Проходити таку процедуру потрібно щороку. Навряд чи батькам, які відчули на собі це «задоволення» один раз, захочеться його повторити, кажуть у Кременецькій ЗОШ-інтернат.

У Кременці ситуація ускладнюється тим, що є дві комісії з прав дітей – міська й районна. Очевидно, кожна з них буде націлена на те, аби зберегти кошти свого бюджету, побоюються батьки учнів школи-інтернат. Дехто із них розповів, що у Кременецькій міській раді відразу навіть не хотіли приймати заяв на розгляд комісії щодо зарахування дітей.

Якщо обставини у родині складаються так, що батьки вимушені їхати на заробітки, а дітей немає з ким залишити, сім`я потребує соціальної допомоги і може віддати на навчання свою дитину в інтернат. Чому б ні? При цьому сплачують 20 відсотків доходу на члена родини.

Довідка: У Кременецькій ЗОШ інтернат навчається 560 учнів, інтернатськими пільгами користуються 225 діток, цілодобово проживають у закладі – 70-89 учнів залежно від періоду. Кременецька ЗОШ-інтернат розрахована на проживання 300 вихованців.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео