Орест Сарматський

Художник-ілюстратор з Тернополя показав «Дорогу в дитинство – 2» (фоторепортаж)

заставка

Відомий в Україні художник-ілюстратор, дизайнер з Тернополя Олег Кіналь презентує в обласному центрі виставку своїх творчих робіт.

А побачити їх можна у Тернопільській обласній бібліотеці-музеї «Літературне Тернопілля», що на вулиці Івана Франка.

Напередодні зали цієї самобутньої книгозбірні розцвіли великоформатними полотнами, графічними витворами Олега Кіналя.

Митець та його дружина Наталя, за фахом дизайнер, однодумець у спільних проектах, модератор його виставок, у невимушеній атмосфері провели своєрідний екскурс у витоки творчості автора ілюстрованого книжкового вернісажу.

Олег Кіналь каже, що завжди пам’ятає про особливу відповідальність, коли оформляє книги для дітей, бо саме художник-ілюстратор дає їм відчуття правди, добра, зла. А Наталія Кіналь, підхоплюючи думку чоловіка додає, що діти дуже тонко відчувають, де правда, а де фальш. Адже в дитини абстрактне мислення ще не розвинене, не сформоване, тому кожна ілюстрація повинна бути лаконічно-зрозумілою, підсилювати текст казки чи оповідання. Олег завжди враховує те, що кожен малюнок у книгах для дітей молодшого шкільного віку та підлітків має нести у собі пізнавальний, моральний, естетичний початок.

к06
к06

к02
к02

На виставці гості імпрези побачили великі панорамні роботи Олега Кіналя – ілюстрації до казки Івана Франка «Фарбований лис», десятки ілюстрацій, в тому числі відомих дитячих творів, серед яких –  «Аліса в задзеркаллі» Льюїса Керролла, «Маленький Мук» Вільгельма Гауффа, «Пригоди барона Мюнгаузена» Еріха Распе, «Рікі-Тікі-Таві» Редьярда Кіплінга, «Пригоди Цибуліно» Джанні Родарі.

Також присутні на відкритті виставки дізналися, як створювався перший в Україні креативно ілюстрований його головним художником Олегом Кіналем всеукраїнський дитячий журнал пізнавально-розважального спрямування «Клас», як творилися ілюстрації до книг наших земляків – письменників Лесі Коковської – Романчук, Сергія Ухачевського. Це – «Казка про Перлинку» та «Цвіте терен», «Карпатський капкан», «Легенди нескореної зими». А ще йшлося і про оформлення книжки Володимира Білінського із портретами українських князів,  книгу Миколи Джміля «Аттіла, або Благовіст Любові». До речі, ця поема-легенда з успіхом була презентована на цьогорічному Форумі видавців у Львові. У ній йдеться про період правління Аттіли та боротьби гунів (наших предків) з готами та римською імперією у IV столітті н.е. У книзі - 25- гостросюжетних ілюстрацій Олега Кіналя.

К01
К01

Автора виставки тепло привітали працівники бібліотеки, яку очолює Галина Компанієць, начальник міського управління культури і мистецтв Олександр Смик, народний художник України Богдан Ткачик, директор видавництва «Навчальна книга – Богдан» Богдан Будний, шанувальники творчості Олега Кіналя.

Імпреза завершилася майстер-класом, який художник-ілюстратор провів серед тих, хто прийшов на відкриття його виставки, А це були і дорослі, і юні тернополяни, для яких кожна книга, оформлена Олегом Кіналем – то захоплюючий, дивовижний світ казкових та реальних героїв.

к05
к05

к03
к03

к04
к04

Від редакції. Сьогодні у Олега Кіналя – день народження. Редакція «ТЕРЕНу» щиро здоровить талановитого митця і зичить йому доброго здоров’я, натхнення у житті і творчості, Божої ласки і удачі!

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео