Орест Сарматський

Ото біда! Нема кому продати врожай… (Агро-новини)

вер10

Фермерам Херсонщини нікому продати урожай овочів

Цьогоріч на Херсонщині рекордний врожай овочів, тепер перед аграріями стала проблема як зібрати та зберегти урожай томатів, адже через велику кількість плодів господарства не встигають збирати та реалізовувати урожай.

Олександр Єрьоменко, садівник з Голопристанського району скаржиться, урожай томатів нікуди здавати, більшість місцевих переробних підприємств не в змозі прийняти таку велику кількість урожаю, повідомляє SuperAgronom.com.

«Збирати урожай наразі не вигідно. Комбайни не працюють, адже місцеві переробні підприємства завантажені і не можуть прийняти таку кількість урожаю», — скаржиться садівник.

3001
3001

На полі господарства наразі дозріло 3 тис. т томатів, проте ніяких перспектив, що врожай збережеться немає. За словами Олександра Єрьоменка, за 19 років вирощування овочевих з такою проблемою зіткнувся вперше.

«Про прибуток мови не йде, хоча б затрати окупити. Вирощувати томати затратно, адже культура потребує постійного обробітку та поливу», — додає Олександр Єрьоменко.

Бюджет лише частково задовольняє проблеми

Аграрні експерти двояко оцінюють аграрну частину бюджету на 2018 р. Про це повідомляє АgroPolit.com.

Сьогодні уряд презентує проект бюджету на 2018 р.

3002
3002

Загалом на потреби Міністерства аграрної політики і продовольства України та галузі на 2018 р. уряд виділив 13,4 млрд грн, із яких 6,3 млрд грн (1% від ВВП країни) — пряма підтримка сектору (фермерам — 1 млрд грн, дотації з бюджету — 2 млрд грн, на здешевлення вітчизняної сільськогосподарської техніки —1 млрд грн та 2,3 млрд грн — тваринництво). Решта — кошти Мінагрополітики та дотичних до нього державних агропідприємств.

Нова технологія розпізнаватиме хвороби рослин по фото

Аграрії вже зараз використовують комп'ютерні програми, здатні до самонавчання, для прогнозування поширення хвороб і появи шкідників, повідомляє SuperAgronom.com.

BASF, німецький хімічний конгломерат, працює над автоматизованим розпізнаванням зображень, аналогічним використовуваному Facebook і Apple’s Photos.

«Алгоритм повинен проаналізувати фотографії сільськогосподарських культур з підозрілими плямами на листках і виявити ранні ознаки захворювань, таких як парша або борошниста роса», — говорить Річард Третуей, очільник департаменту біонауки BASF.

3003
3003

Гюнтер Йочум, фермер, який вирощує ріпак, сою і пшеницю в Манітобі, з самого початку спостерігав за процесом навчання комп’ютерної програми BASF, відомої як Maglis. За його словами, програма «досить точно» здогадалася, коли з’являться перші саджанці і коли урожай буде готовий до збору.

«Спочатку я не довіряв програмі. Але протягом сезону я не раз був здивований, наскільки точно вона зуміла все передбачити», — додає Гюнтер Йочум.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео