Орест Сарматський

Ціни на огірки та помідори підскочили на третину

вер20

Ціни на тепличні овочі в господарствах України почали швидко зростати. Ціни на огірок збільшилися на 30% у порівнянні з минулим тижнем, а на помідори - на 20%.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Дрібні господарства та великі тепличні комбінати пропонують огірки по 10-13 грн/кг (€0,32-0,42 /кг). Томати в дрібних господарствах коштують 9-12 грн/кг (€0,29-0,38 /кг), а тепличні комбінати вже підняли ціни до 12-14 грн/кг (€0,38-0,45 /кг).

0103
0103

Зростання ціни оптові компанії пояснюють сезонним скороченням пропозиції у вітчизняного виробника, особливо це стосується якісної продукції. Саме брак пропозиції томату та огірка експортної якості перешкоджає регулярним продажам на зовнішньому ринку.

Більшість експортерів наголошують на тому, що експортний сезон цього року взагалі не можна вважати вдалим. За 8 місяців 2017 р., Україна експортувала лише 12 тис. т томатів, тобто в два рази менше ніж рік тому. Обсяг експорту огірків залишився на рівні 1,8 тис. т, втім, перспективи другої половини сезону поки не дуже позитивні, з огляду на обмежену пропозицію в господарствах.

Самі експортери наголошують на тому, що поточні ціни в українських господарствах не є прохідними для зовнішнього ринку і справа не тільки в обмеженій пропозиції в нас. Цього року спостерігається зростання власної пропозиції огірків та томатів в країнах–імпортерах, перш за все, мова йде про Польщу та Білорусь, які є головними покупцями наших тепличних овочів. Україна лідирує у світі за експортом проса

Україна за результатами 2016 р. посіла перше місце в світі за обсягами експорту проса та займає 25% від світового експорту.

Незважаючи на лідируючі позиції в світі за обсягами експорту, валовий збір проса в Україні за 2016 р. склав всього 189 тис. т або 0,6% від світового виробництва, говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

0101
0101

Лідером у виробництві проса є Індія з показником 11,6 млн т, Нігерія  — 4,8 млн т та Нігер — 3,9 млн т. При цьому Україна за обсягами виробництва посідає 20-те місце.

Україна і Канада вирішили налагоджувати співпрацю в тваринництві

Представники України і Канади визнають перспективність співпраці в галузі тваринництва, зокрема вівчарства та козівництва, скотарства та бджільництва.

Про це йшлося під час зустрічі заступника міністра аграрної політики та продовольства України Олени Ковальової з представниками Міністерства сільського господарства Альберти (Канада), Посольства Канади в Україні та Платформи Канадського Агробізнесу, говориться у повідомленні Мінагропроду.

0102
0102

«Канада є одним із ключових партнерів, визначених Урядом України в Експортній Стратегії. Ми сподіваємося, що двостороння Угода про зону вільної торгівлі, яка нещодавно вступила в силу, дасть свої результати. Тому є гарний старт, 2016 року аграрний товарообіг між нашими країнами зріс більше ніж на 90%. Сподіваюсь, що дружні стосунки між нашими країнами будуть і надалі підтверджуватися економічними показниками зростання», - зауважила Олена Ковальова.

Вибір читачів за тиждень

Відео