Орест Сарматський

У Тернополі нагородили тих, хто врятував життя іншим (фоторепортаж)

заставка

В обласному центрі відбулася четверта церемонія нагородження громадською  відзнакою – орденом  «За спасіння життя».

Відкриваючи церемонію, секретар Нагородної ради престижної відзнаки Наталія Кіналь наголосила, що 26 таких орденів вже вручено медичним працівникам, волонтерам, організаціям, працівникам Державної служби України з надзвичайних ситуацій, священикам - капеланам, науковцям за систематичну працю та відкриття в галузі медицини, що дало змогу зберегти здоров’я людям. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять полеглих Героїв та видатного діяча в галузі охорони здоров’я і медичної освіти, лікаря та науковця, члена-кореспондента Національної академії медичних наук України, Заслуженого діяча науки і техніки України, багаторічного ректора Тернопільського державного медичного університету, професора Леоніда Якимовича Ковальчука, який пішов у засвіти саме 1 жовтня три роки тому.

k02
k02

Його син, нині перший проректор ТДМУ, доктор медичних наук, професор, член нагородної ради Благодійного Фонду «Вірую» Олександр Ковальчук, зокрема сказав, що «ми розуміємо: медики, які працюють на полі бою,чи ті люди, які рятують життя у мирних умовах, достойні, можливо, й більшого. Бо, здавалося б, що таке ця нагорода – шматочок металу. Але цінність її в тому, що вона – від людей, від народу. Для мене це ще й спомин про батька, який ніколи не був байдужим до людей, до справ, за які брався і реалізовував їх, віддаючи всього себе».

Щиро поздоровили номінантів заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, представники обласної влади, начальник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Віктор Маслей.

k04
k04

Нагороди номінантам вручили заступник голови Нагородної ради ордену “За спасіння життя” – отець Роман та член Нагородної ради Олександр Ковальчук.

Серед нагороджених - благодійна організація «Допоможи собі сам» із Дніпра. Її засновник та керівник – Сергій Куршаков після початку агресії на сході України пішов добровольцем в створений в червні 2014 року, як добровольчий 40-й батальйон територіальної оборони «Кривбас».  Був важко поранений, після тривалого лікування в лікарні ім.Мечникова та за кордоном, в 2015 році організував Реабілітаційний центр «Допоможи собі сам». Завдяки центру, близько 2000 людей пройшли реабілітацію, діють 3 базових центри, створено програми для дружин колишніх військових та їх сімей, 15 професіоналів кваліфікованих спеціалістів надають допомогу.

k05
k05

Нагороду отримав і львів’янин Костянтин Василькевич. Він – активний учасник Революції Гідності, надавав допомогу в Будинку офіцерів під час бійні в Маріїнському парку, потім очолював бригаду медиків у приміщенні консерваторії, згодом став першим лікарем батальйону спеціального призначення МВС України «Азов», де за підтримки волонтерів створив медичну службу. Був першим керівником та лікарем-хірургом медслужби «Азову». Рятував життя пораненим під час визволення Маріуполя та Мар’їнки. Брав безпосередню участь в боях за Іловайськ, особисто евакуював поранених з поля бою в Старобешевську ЦРЛ, через яку пройшло 388 поранених бійців, проводив операції разом з місцевими хірургами. Після повернення з війни веде активну громадську та волонтерську діяльність, обраний заступником голови Ради ГО «Асоціація учасників АТО Львівщини», очолює львівську обласну організацію «Легіон Свободи».

Орден вручено також Олександру Гусліцу, лікарю за фахом, який нині працює в приватних клініках Німеччини.

k03
k03

У лютому 2014 року він не зміг залишитись осторонь подій на Майдані в Києві, приїхав в Україну, разом з колегами - медиками був активним учасником протистоянь під час подій Революції Гідності. Брав активну участь у розгортанні і функціонуванні польового госпіталю на базі мистецької агенції «Наш формат», воював в аеропорту Донецька, де надавав медичну допомогу пораненим. Нагороджений відзнакою «За оборону Донецького Аеропорту».

Почесну громадську нагороду отримала і Тетяна Іванченко з Харкова. Вона узимку 2013–2014 рр. брала активну участь у Євромайдані в Харкові, надавала медичну та психологічну допомогу учасникам Революції Гідності в Києві.

Із початку воєнних дій на Сході України ініціювала та організувала закупівлю та транспортування, забезпечення життєво важливого препарату з країн Євросоюзу в Україну, який відсутній в нашій країні і по даний час. Протягом трьох років війни здійснювала та здійснює логістику, моніторинг наявності даного реанімаційного препарату в евакуаційних швидких екстреної медичної допомоги, стабілізаційних медичних центрах при військових частинах, мобільних військових шпиталях в зоні війни та стаціонарних військових шпиталях

Здійснила понад 50 виїздів до зони АТО з постачанням медичних препаратів, як до діючих військових частин, так і до цивільних лікарень.

k01
k01

Під час церемонії нагороджено і сім’ї Віктора Панфілова та Марії Білецької з Кременця. Вони – активні учасники подій Революції Гідності в Києві. Допомагали в організації медичної служби Майдану у 2013-2014 роках. Закупляли медикаменти та доправляли їх у вихідні дні медикам майдану, надавали медичну та психологічну допомогу учасникам Революції Гідності та їх родинам.

З початком бойових дій на Сході країни створили волонтерську групу під назвою «Кременець. Армія SOS!!!» та вже більше 3-х років забезпечують військовослужбовців індивідуальними медичними аптечками.

Серед відзначених і Сергій Манзій, заступник начальника Першого пожежно-рятувального загону головного управління ДСНС в області. Влітку цього року на набережній озера у Тернополі він врятував хлопчика, який, пірнувши у воду, пошкодив хребет.

Усі нагороджені, яких єднають небайдужість до чужого горя, біди, бажання прийти на допомогу, після закінчення урочистої церемонії зробили колективне фото на згадку про цей пам’ятний день у їхньому житті.

k06
k06

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео