Їздить до Польщі, щоб вкласти гроші в розвиток власної справи у Тернополі

Бизнес-с-нуля

Антон Пастущин розповів про умови праці у Вроцлаві. П’ятдесят відсотків працюючих складають українці, зокрема дуже багато працівників з Тернополя.

Ні для кого не є секретом, що наші земляки шукають кращої долі за кордоном, оскільки умови праці та рівень життя там вищі ніж в Україні. Оплата за комунальні послуги відповідно до заробітної плати в Польщі становить 1:6, при зарплатні 3 000 злотих, 400 йде на світло, воду та використання електроенергії. Поляки дивуються, як українці виживають на зарплати, які платять нашим громадянам, якщо попри оплату комунальних послуг, потрібно ще купляти одяг та продукти харчування. Українців приємно дивують ціни в Польщі на бензин і автомобілі відносно зарплат та стан їхніх доріг.

- Ми прокладали труби для водостоків з доріг та обкладали дорожньою плиткою територію, де зберігається дощова вода, - каже Антон Пастущин. -  Ставлення поляків до українців скрізь різне, але нам пощастило: вони - навпаки, адже відносяться до нас з повагою та часто розпитують про умови життя в Україні. Єдине, що було важко – звикнути до побуту, а все тому, що в трьохкімнатній квартирі проживало 9 чоловіків.

Хлопець каже, що якби у нас умови проживання були кращі, то наші земляки навряд чи шукали можливості заробити грошей десь на чужині.

- На відкриття бізнесу полякам держава виділяє допомогу у розмірі 30 000 злотих, і якщо протягом року справа є прибутковою, то повертати ці кошти не потрібно, в нас же все навпаки. Тут «вбивають»  малий та середній бізнес.

Тернополянин відверто каже, що час від часу їздитиме на заробітки в сусідню країну, проте гроші вкладатиме в розвиток власної справи у Тернополі.

Вибір читачів за тиждень

Відео