Орест Сарматський

Де зберуть найнижчий за 36 років урожай винограду (Агро-новини)

жовт07

Несприятливі погодні умови та заморозки навесні, разом із посухою влітку, негативно позначилися на цьогорічних обсягах врожаю винограду в ЄС.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Експерти Європейської комісії прогнозують, що загальний врожай винограду в ЄС в сезоні 2017/2018 стане на 14,4% нижчим, ніж в попередньому сезоні та найнижчим за останніх 36 років.

0702
0702

У Греції прогнозований врожай винограду стане на 11% меншим, у порівнянні із попереднім сезоном, в Угорщині очікується спад виробництва на 12%, у Німеччині — на 15%, у Франції - 18% та 21% в Італії. Для задоволення попиту на часник достатньо 4 тис. га — UkrUP

Фермерам варто було виділити більше коштів

На розвиток галузі у 2018 р. уряд виділив фермерам 1 млрд грн, однак 50% із цієї суми піде на підтримку кооперативів. На думку заступника міністра аграрної політики України з питань фермерства Віктора Шеремети, якого призначили на цю посаду 4 жовтня, цієї суми замало.

Про це йдеться в інтерв’ю Віктора Шеремети на Kurkul.com.

«На мою думку, понад 50% варто було б дати фермерам, а те, що залишиться, скерувати на розвиток кооперативного руху. А вже у 2019 р. суму можна ділити 50 на 50», — зазначив заступник міністра.

0701
0701

Також він розповів, яким чином фермери зможуть отримати ці кошти.

«Левова частка підтримки буде йти через Держфонд підтримки фермерів. Уже сьогодні створено обласні та державні комісії. До них фермери зможуть подати заявки, відповідно до критеріїв, і на конкурсних засадах отримати кошти. Та є певні пріоритети», — повідомив Віктор Шеремета.

Пріоритет надаватиметься нішевим галузям – тваринництву, садівництву тощо.

Скільки треба садити часнику, щоб покрити споживчий попит?

На VI Міжнародному форумі АГРОПОРТ Схід Харків 2017 присутні представники всіх галузей сільського господарства.

Kurkul.com мав змогу поспілкуватися зі співзасновницею кооперації виробників часнику UkrUP та фермером Ганною Морозовою.

Вона розповіла, що для того щоб повністю покрити споживчий попит на часник в Україні потрібно 50-100 фермерів, які оброблятимуть від 2 га.

0703
0703

За словами Ганни Морозової, всього ж, при нинішніх темпах росту урожайності часнику, за 3-4 роки буде достатньо 4 тис. га під часником або повністю задовольнити потреби українців у цьому продукті.

Вибір читачів за тиждень

Відео