Більшовики пропонували за нього велику винагороду, але він довго залишався невловимим (фото)

куликів1

Через понад 70 років після смерті, у рамках відзначення 75-річниці створення УПА у Куликові на Кременеччині, відкрили меморіальну дошку героїчному землякові Гордієві Загоруйку «Гармашу». «Борець за волю України, ворог фашистів та енкаведистів» – ось і вся характеристика «Гармаша».

За голову Гордія Загоруйка більшовики давали чималу винагороду, але довго він лишався невловимим. У 1941 році наближався фронт. Гордій дав можливість своїм побратимам приєднатися до відділів УПА, котрі відходили в Карпати. А сам залишився у рідному Куликові, боровся проти «енкаведистів». Йому було лише 23, коли загинув, прийнявши бій проти цілого ворожого загону.

куликів
куликів

- Простий селянський хлопець мав лише сім класів освіти, але на Бережеччині створив першу повстанську боївку. До неї входили і його молоді друзі: Борис Ворочук, Борис та Ігор Мнелінські. Коли німці потерпіли поразку в бою з хлопцями «Гармаша», то закатували Гордієвих батьків, – написала на своїй сторінці у Фейсбук Зоя Карп`юк – редактор Кременецького радіомовлення, котра побувала учора, 8 жовтня, на урочистостях у Куликові.

куликів2
куликів2

Також присутні на відкритті пам’ятної дошки односельчани зауважували, що ідею зробити її давно виношував Сашко Капінос, який загинув від кулі снайпера на Майдані у лютому 2014 року. Та, за іронією долі, Сашкові самому першому відкрили пам’ятник, а через два роки й «Гармашу». Символічно, що двоє цих чоловіків загинули у молодому віці, борючись, по суті, за одне і те ж, лише з різницею у 70 років…

Фото зі сторінки Зої Карп`юк у Фейсбук

Вибір читачів за тиждень

Відео