Орест Сарматський

Розпочато випуск вологих серветок «тільки для корів» (Агро-новини)

жовт09

Антопольска ватно-прядильна фабрика (Білорусь) випустила пробну партію вологих серветок для обробки вим'я корів.

Поки вироблено тільки 3 тис. упаковок, які вже були відправлені споживачам — на Кобринський маслосирзавод, Березовський сироробний комбінат, Гродненську компанію «Молочний Світ», а також Барановичський молочний комбінат, повідомляє Sputnik.by.

Як зазначається, на реалізацію даного проекту з імпортозаміщення з обласного інноваційного фонду було спеціально виділено 480 тис. рублів.

0901
0901

Виробники підкреслюють, що без таких серветок, які раніше в Білорусі не вироблялися, не можна отримувати молоко екстра-класу. Вони також є засобом профілактики захворювань у ВРХ.

Експорт українського цукру скоротився удвічі

Українські виробники за перший місяць поточного маркетингового року поставили на зовнішні ринки 16,94 тис. т цукру, що у 2,3 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це розповіла керівника аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслани Бутило, говориться у повідомленні асоціації.

«За аналогічний період минулого маркетингового року було експортовано 39,9 тис. т цукру. Цьогоріч, цей показник менший більш ніж у двічі і викликано це декількома чинниками. Перш за все, це старт сезону цукроваріння, який запізнився приблизно на два тижні через несприятливі погодні умови навесні та літом. Інша причина — не досить сприятлива ситуація на міжнародному ринку», — сказала Бутило.

0902
0902

Як зазначається, у вересні 2017 р. найбільші поставки українського цукру здійснювались до Азербайджану — 38%, Судану — 16%, Таджикистану — 13%, Туреччини та Шрі-Ланки — 8% і 7% відповідно.

За оцінками асоціації, в 2017/2018 МР експорт цукру складе близько 500 тис. т, в той час як виробництво залишиться на рівні минулого року — близько 2 млн т.

Майже 8 млн га землі обробляються без податків

Збільшити держпідтримку агросектору потрібно за рахунок виведення з тіньового обігу сільськогосподарських земель, які знаходяться в обробітку, але з яких не сплачуються податки.

Таку пропозицію під час засідання аграрного комітету ВРУ, на якому обговорювався проект держбюджету на 208 р., озвучив народний депутат, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, говориться у повідомленні УАК.

За його словами, держпідтримку агросектору пропонується збільшити на 2 млрд грн до 8,5 млрд грн, основним джерелом коштів може стати вирівнювання оподаткування земель с/г призначення.

«У мене є офіційна відповідь з ДФС, де зазначено, що так званий єдиний податок в Україні сплачується з 18 млн 843 тис. га. Це говорить про те, що у нас приблизно 32% с/г землі (10 млн га) нібито не обробляється. Але ж ми знаємо, що це не так. За словами фахівців, близько 2 млн га — це дійсно землі, не придатні для вирощування культур. Але 8 млн га перебувають у тіньовому обігу», — наголосив Козаченко.

0903
0903

Механізм виведення сільськогосподарських земель з тіньового обігу досить простий.

«Йдеться про те, щоб на ці землі покласти податок у розмірі близько 750 грн/га (це фіксований податок+ПДФО). Якщо власник показує, що ця земля офіційно передана в оренду, він не сплачує податок. Якщо не показує —  сплачує. Створена депутатська група, яка готова прописати і подати проект змін до законодавства, щоб встановити цей податок», — пояснив президент УАК.

Він зазначив, що додатковими джерелами коштів можуть бути також виведення з тіні виробників підакцизних товарів, зокрема, алкогольних виробів та спирту, і приватизація держпідприємств в аграрному секторі.

Також Козаченко озвучив ряд пропозицій з боку громадських організацій. Зокрема, аграрні об'єднання пропонують «переформатувати» програму компенсації вартості сільгосптехніки. В проекті держбюджету-2018 на неї передбачено близько 1 млрд грн. Але розрахунки показують, що аграрії не зможуть використати цю суму. Щоб невикористані кошти не «згоріли», суму, передбачену на компенсацію вартості техніки, краще зменшити, а решту спрямувати на дотації розвитку сільгоспвиробництва (так звану квазіакомуляцію), зазначають громадські об'єднання.

Вибір читачів за тиждень

Відео