Оксана Бучко

Сонячні батареї на дах, податок – до бюджету

solar-panel-power-1024x520

В Тернопільській ОДПІ проконсультували щодо оподаткування доходу, отриманого від продажу електричної енергії, яка виробляється побутовим споживачем.

Нагадаємо, тернополяни вже почали опановувати подібні технології.

Головний державний інспектор Галина Оленин зазначила, що у лютому 2014 року Постановою № 170 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, було затверджено Порядок продажу, обліку та розрахунків за вироблену електричну енергію з альтернативних джерел енергії генеруючими установками приватних домогосподарств. Даний Порядок регулює відносини між побутовим споживачем електроенергії та електропостачальником, що здійснює постачання електричної енергії за регульованим тарифом на території провадження ліцензійної діяльності. Відповідно до п.2 розділу І даного Порядку побутовим споживачем є фізична особа, яка використовує в приватному господарстві електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та комерційну діяльність.

При цьому, побутовий споживач має право, зокрема, продавати електропостачальнику електроенергію, вироблену з альтернативних джерел енергії за «зеленим» тарифом в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії його приватним домогосподарством. Побутовий споживач продає, а електропостачальник купує електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел енергії генеруючою установкою приватного домогосподарства, згідно з умовами договору купівлі – продажу.

Доходи громадянина від такого продажу є об’єктом оподаткування податком на доходи. Ставка податку становить 18 відсотків. Також, вказані доходи слід оподаткувати і військовим збором за ставкою 1,5 відсотка. При цьому, оподаткування доходів та перерахування утриманих сум до бюджету здійснює податковий агент – електропостачальник відповідно до порядку, встановленому статтею 168 Податкового кодексу.

Вибір читачів за тиждень

Відео