Орест Сарматський

Чи є насправді африканська чума у лісах Тернопільщини?

кабан

Спеціалісти спростовують поширену інформацію про нібито виявлення африканської чуми свиней у кількох районах області.

2 жовтня в соціальній мережі Фейсбук, у групі ТРО УТМР, один із місцевих мешканців Тернополя, п. Флінта, поширив інформацію щодо того, що в Бережанському, Підгаєцькому й Лановецькому районах знайдено трупи диких кабанів, із власним припущенням, що трупи тварин були з ознаками африканської чуми свиней. Цю інформацію, не взявши коментарів і висновків експертних установ, на жаль, що стало вже традицією, поширили ряд місцевих інтернет-видань, повідомляє прес-служба Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства вкотре інформує, що ситуація з африканською чумою свиней на території державного мисливського фонду є контрольованою, так як державна лісова охорона лісогосподарських підприємств постійно здійснює патрулювання мисливських угідь із метою їх охорони від браконьєрства, а також на предмет виявлення в трупів та хворих диких кабанів африканської чуми свиней.

Так, 1 жовтня під час здійснення рейду на території мисливських угідь Бережанського району державною лісовою охороною ДП «Бережанський лісгосп» виявлено рештки дикого кабана на полі ПОП Урманське, що неподалік лісового масиву Конюхівського лісництва. 2 жовтня на місце події викликано спеціалістів Бережанської місцевої державної лікарні ветеринарної медицини. В результаті обстеження комісією не виявлено ознак африканської чуми свиней, відтак, згідно з рекомендаціями експертів, лісовою охороною здійснено захоронення залишків дикого кабана на місці та проведено дезінфекцію.

Як поінформував головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства, охорони та захисту лісів Тернопільського ОУЛМГ Микола Слюсаревський, інформація про те, що в Лановецькому та Підгаєцькому районі знайдено трупи кабанів, є недостовірною.

- Вірогідно, що дикі кабани гинуть від інтенсивної обробки полів із соняшником хімічними препаратами, які аграрні підприємства розпиляють на поля авіаційним способом. Разом із тим, від цього потерпають не лише представники дикої фауни, а й мешканці навколишніх сіл. Доказом цього є неодноразові випадки звернень мешканців сіл у медичні заклади через погіршення їхнього самопочуття, - йдеться у повідомленні.

Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео