Орест Сарматський

Тепло й дощі посприяли дечому (Агро-новини)

жовт06

Надмірна кількість тепла в поєднанні з достатнім зволоженням ґрунту на площах ранніх і оптимальних строків посіву сприяли прискоренню фазового розвитку рослин озимих на 5-8 днів у порівнянні з середніми багаторічними термінами, пише УкрАгроКонсалт.

Характерною особливістю нинішньої осені є підвищене теплозабезпечення вегетації озимих культур. Середня місячна температура в серпні склала 20-24°С, що на 2,5-4,5°С вище норми, у вересні — 15-19°С, що на 1,5-3,5 ° С вище норми.

Сума ефективних температур повітря вище + 5°С, що накопичилася з початку вересня, перевищувала середні багаторічні показники на 35-85°С.

Після тривалої посушливої погоди в попередній період в південному і східному регіонах на початку жовтня пройшли інтенсивні дощі, які значно поліпшили зволоження ґрунту і сприяли поліпшенню умов сівби озимих культур.

Загалом на початок жовтня гірші умови зволоження (1-5 мм) в посівному шарі грунту сформувалися на території східних областей і локально на території Одеської, Миколаївської, Херсонської, а також в зоні Полісся в межах Житомирської області.

1201
1201

Умови зволоження в межах 5-10 мм характерні для центральних областей, в тому числі для Вінницької, Черкаської, Кіровоградської та Дніпропетровської. У західних областях умови зволоження посівного шару грунту знаходяться в межах 10-15 мм.

Протягом найближчого тижня опади очікуються практично на всій території країни і можуть принести користь для посівів озимих зернових культур.

Оптимальні і допустимі строки посіву озимих зернових культур в північних і східних областях закінчилися 5 жовтня. У центральних і західних областях вони закінчуються 10 жовтня, а в південному регіоні — 20 жовтня.

Фермери отримали лише 2% від суми, виділеної урядом на компенсацію вартості с/г техніки

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на 1 жовтня 2017 року 96 аграрних підприємств отримали компенсацію на суму 11,58 млн грн за придбані ними 149 одиниць української сільгосптехніки. Про це повідомляє прес-служба Інституту аграрної економіки.

Як зазначив науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ярослав Навроцький, це лише 2,3% з 550 млн грн, виділених у Державному бюджеті 2017 року на програму «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва».

1202
1202

За його словами, перевагами програми найбільш активно скористалися аграрії південних областей України: 39 підприємств закупили 56 одиниць техніки на суму 24,9 млн грн.

«Сільгосптоваровиробники центральних областей — 24 підприємства — придбали 35 одиниць агротехніки та обладнання на 10,3 млн грн. Машинно-тракторний парк 14 сільгосппідприємств сходу поповнився 29 одиницями нової техніки, за яку заплатили 11,2 млн грн. У західній Україні 12 агропідприємств закупили 19 одиниць вітчизняної техніки на суму 8,5 млн грн. Найменше вітчизняної техніки — 10 одиниць на суму 3,0 млн грн — в рамках державної програми придбали сільгосптоваровиробники 7 підприємств північних областей», — повідомляє прес-служба.

У регіональному розрізі найбільша кількість заявок надійшла із Запорізької області — 17 на 19 одиниць техніки, та Миколаївської — 10 на 19 одиниць техніки. По дев’ять заявок надійшло від агропідприємств Луганської та Черкаської областей — на 13 та 11 одиниць техніки відповідно.

Уряд визначив головні напрямки підтримки сільгоспвиробників

Наявність 3 - 5 фермерів з робочими місцями буде запорукою соціальної стабільності та високого потенціалу розвитку сільських територій. На думку першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка, розвиток фермерства тотожний з розвитком села. Він також додав, що уряд надав чітке формулювання головних напрямків своєї діяльності по підтримці сільгоспвиробників. Повідомляє gazeta.ua.

12034
12034

Концепція розвитку фермерства та сільськогосподарської кооперації на термін з 2018 до 2020 року має вплинути на покращення стану малого та середнього бізнесу в сільській місцевості. Максим Мартинюк, посилаючись на досвід європейських країн, зазначив, що фермери поодинці не досягнуть навіть середніх показників ефективності по галузі.

Крім того концепція передбачає ріст кількості робочих місць у фермерських господарствах з 0,1 млн до 0,5 млн, та збільшення питомої ваги фермерської продукції у ВВП аграрного сектора з поточних 4-8% до 12%.

Вибір читачів за тиждень

Відео