Тернополянам на замітку: який мінімальний розмір аліментів повинен платити батько на утримання дитини?

2-33fdu0d8wsdf26awt39csq

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким вона проживає. Якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають змоги утримувати дитину, їй призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, в якій вона виховується. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів державного бюджету (стаття 181 Сімейного кодексу, далі — СК).

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (стаття 182 СК). Починаючи з першого травня 2017 р. прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років — 1426 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років – 1777 гривень. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом (стаття 183 СК), пише «Вільне життя».

Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким вона проживає, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону (стаття 184 СК).

При виникненні заборгованості з вини платника аліментів їх одержувач має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100 відсотків заборгованості (частина 1 статті 196 СК).

До речі, ще кілька місяців тому мінімальний розмір аліментів на одну дитину становив 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Орест ЗВАРИЧ.

Вибір читачів за тиждень

Відео