Світ дитячої казки Ірини Мацко

15420750_10209389547548320_624601638000805886_n

Ірина Мацко — українська письменниця, видавець, художниця, керівник креативної студії «ІРИска», але найперша – мама двох чудових діток. Саме вони надихнули жінку розпочати творити у царині слова.

Сьогодні Ірина є авторкою низки дитячих казок та оповідань. Також в її доробку новели й есе для дорослих, пише culturno.te.ua.

Ірино, чи пам’ятаєте, з чого почалося ваше знайомство з художньою літературою?

Ясно, що це сталося в дитинстві, але з якої саме книги вже й не пригадаю. Спочатку мені багато читала мама, а потім, коли я вже сама навчилася читати, то стала в нашій сільській бібліотеці постійним відвідувачем. Навіть було таке, що не могла знайти щось, що би не було прочитане.

Яка ваша улюблена казочка?

Не можу сказати. Я просто з великою насолодою читала все, що потрапляло до рук. Щоправда, є в нас вдома книга «Ромунські народні казки». Вона дуже старенька – її читала ще моя мама. Там є казка «Фет-Фрумос із золотим волоссям». Зараз мої діти її читають із задоволенням і я її теж дуже люблю.

Коли відчули потребу писати?

Писати почала після народження своїх діток. Для другої дитини, для сина я зробила «Альбом для новонароджених». А потім, коли вони вже трішки підросли, почала щось фантазувати. Перша казка залишилася невиданою, а далі почала викладати свої твори в Інтернет, щоб побачити реакцію читачів. З того все і почалося.

Більшість ваших книг адресовані дітям. Як вам вдається знаходити спільну мову зі своїм юним читачем?

Зовсім без проблем. Я дуже люблю цього читача. Я часто проводжу зустрічі з дорослими і підлітками, оскільки пишу також для старшої аудиторії. Хочу сказати, що з дітьми мені найлегше. Вони найбільш відкриті, найбільш щирі. І до них потрібно так само ставитися, бути щирим, відкритим, говорити те, що є, без приховувань і просто їх любити. Тоді вони відкриваються, фотографуються, просять автографи… Це найкращий читач, який тільки може бути.

Де знаходите натхнення?

Натхнення приходить з самого життя, коли я бачу речі, які мені хочеться донести до читача. Часто це життєві переосмислення, нове бачення, здавалось би, буденних турбот.

Кілька слів про вашу нову книгу.

Нова книга написана спільно із дітками в літературній студії «Майстерня казки». Маленькі автори не тільки оволоділи початками літературної майстерності, секретами створення героїв та сюжетів, а ще й стали авторами справжньої книжки. Це був пілотний курс. Кожен із шести маленьких казкариків написав по казці і три казки ми написали спільно. Загалом у книзі міститься дев’ять казок. Маємо надію, що читачам прийдеться до душі наша робота.

Підготувала Юлія Хім’як

Вибір читачів за тиждень

Відео