Дизайнер Лідія Яніцька: «Низьке взуття робить ходу якоюсь чоловічною...»

3

Як в домашніх умовах виглядати на всі 100%? Де шукати унікальні речі і чи можна їх створити самотужки? Чи можна створити образ з одягу, який зустрічаєтья на секонд-хендах? Відповіді на ці та інші вічні для жінок запитання – від дизайнера з Тернополя Лідії Яніцької, спілкувалася Наталя Лазука для ПРО.te.ua.

– Основні правила незмінні – це базові речі. – говорить Лідія Яніцька. – Вони дають нам змогу мати основне в гардеробі і від того відштовхуватися, додавати до свого гардеробу те, що треба. Але трендові речі кожного року є іншими і щороку ми підбираємо щось таке, щоб виглядати навіть не модними, а стильними. Це мають бути ті речі, які підібрані до бази і є близькими до вас, до вашої харизми. Це те, що вам комфортно. Якщо вам зручно це носити і воно вас ще й прикрашає, тоді дуже виграшно, гарно. Жінка відчуває себе красивою, світиться. До речі, навколо всі світяться, коли у жінки гарний настрій.

У кожного є інтуїція, що йому з одягу ближче. Жінка з трішки серйознішими поглядами на життя ніколи не вдягатиме гламурні речі, що присутні в жінок, які дуже люблять подати себе яскраво і гарно. Буває, що інколи зверху норми.

2
2

– Як жінки одягаються у Тернополі? Подіум – це одне. А як в реальному житті?

– 30 процентів тернопільських жінок і дівчат знають, як вдягнутися дуже гарно. Підбирають шкіряні речі. Можна сказати навіть, що базові, трендові. До них додають взуття модне. От цього року пішла мода на взуття з високою платформою. Це вже є в магазинах. Трошки рок-стайл додають до цього.

– Що таке – рок-стайл?

– Це шипи, заклепки. Але в міру, тому що важкий рок – це вже інша тема. Мені той стиль подобається. Навіть розробляю колекцію з натуральної шкіри і рок-стилю теж додам трошечки. Це додає жінці впевненості. А я хочу жінок зробити ще впевненішими. Є такі моменти, коли одяг трошечки підштовхує до рішучіших дій.

– 30 відсотків жінок вміють одягатися, а решта 70?

– Є жінки, яким мода, стиль далеко не в голові. Це ті, яким трошки за 40. Навіть не за 40, бо є, що в 40 жінка може виглядати на 25. А жінки за 50 – це категорія, яка геть на себе махнула руками. Я завжди думаю про це. Якщо жінка втрачає інтерес до самої себе – це дуже погано. Фактори, звичайно, різні бувають. Є причини, що не вистачає бюджету, сімейні неполадки. Буває, що не знайшла себе, не реалізувалася в житті. Хто має трошки слабший характер, ці комплекси обростають і та жінка в’яне. На жаль, є таке в нашій країні.

По селах, то це ще інша категорія. Хочеться тих жінок якось стимулювати. Якщо є інтерес до життя, кожна жінка стає гарнішою, старається виглядати краще, цікавіше, підкреслює свою харизму. Якщо є об’єкт кохання, тоді жінка також намагається виглядати кращою. Хоча в першу чергу треба виглядати кращою для себе. Якщо ти собі подобаєшся, то і всім подобаєшся. Але я таке, що дівчина починає краще вдягатися і всі питають, чи з’явився якийсь в неї інтерес, бо щось не те. Але це дуже добре. Бажаю всім жінкам мати такий інтерес. Якщо жінка закохана – вона завжди гарна, просто світиться.

– А жінка у декретній відпустці?

– Це час, коли жінка розривається між дитиною і побутом. Дитина – поглинає тебе повністю, твій час, всі твої інтереси йдуть на третій, п’ятий і десятий плани. Є оце маленьке сонечко, коли ти крутишся навколо нього, часом і себе бачиш, але думаєш – а потім, потім, потім… І тут хочеться трішечки зупинитися, сказати: «Сонечко, є, але воно пильноване, все добре, але треба трошечки більше часу для себе».

От закордоном жінки чітко розуміють, що є дитина, є робота, а є – я. І я маю гарно виглядати хоча б для того ж чоловіка. Дуже важливо відпочивати під час декретної відпустки. Це зразу відбивається на обличчі, це – вигляд. Висипатись треба, бо невиспаними молоді жінки виглядають деколи на кілька років старшими.

6
6

– Що порадите жінкам, які махнули рукою на себе?

– Розумію, що у них там всередині робиться, оскільки маю якийсь життєвий досвід. Потрібно постаратися себе витягнути. Є варіанти, коли подруга побачить, що ти сумна, спитає, як у тебе справи, захоче щось допомогти. Навіть на ту саму каву запросити, посидіти, трішечки піднести настрій. Усі навколишні люди, які спілкуються з людиною, яка себе занедбала, вони також мають якусь міру відповідальності. Дуже важливо, щоб вона не замикалась в собі.

Але буває так: є багато подруг, коли ти гарна і ми гарні, але коли тобі погано – нас нема. От на таких важких періодах у житті і перевіряються люди. Це ж видно, коли людина замикається у собі, не хоче за собою слідкувати, з’являються якісь песимістичні думки. Її обов’язково потрібно кудись покликати. Це не завжди одягу стосується, але на каву запросити, десь пройтися, піднести настрій чимось, а тоді вже казати – ти така класна, давай тебе вдягнемо, ти взагалі будеш «вав». Потрібен стимул. А ще хочу побажати нашим чоловікам побільше робити жінкам компліменти. Гарне слово навіть до незнайомої жінки настільки стимулює жінку, вона додає собі оцінки, що вона гарна, бо хтось зробив їй комплімент.

– Є чоловіки, яким шкода грошей, щоб жінка щось купувала собі з одягу, косметики тощо. І що – тоді?

– Чоловік має дружину і вважає, що їй достатньо того, що в неї є. І нащо їй там ще щось шукати, якщо вона має сукню, а сумка зовсім нова і з нею можна ще 5 років ходити. Це дуже неправильний підхід. Я вважаю, що це не через те, що в нього такий характер. Це він десь бачив, щось набулося і йому треба трошки міняти світогляд.

Рекомендую таким жінкам взятися за себе і показати чоловікові, що вона хоче вдягатися, він може ризикувати. Це чоловік, який вбачає жінку, як об’єкт побуту – кухня, дитина і нащо тобі ще чогось. Він не може зрозуміти, що насправді це те, додає жінці внутрішнього світла. І це ж він програє, тому що ставлення до нього тоді гірше. Наші чоловіки цього не розуміють. Хоч бери і роби тренінги для чоловіків, збирай їх і психолога, щоб вони розуміли, наскільки потрібно робити жінці подарунки. Навіть якщо жінка заміжня, чомусь вважають, що подарунок – це день народження, Новий рік і Валентина.

Є велика різниця між нашими чоловіками і закордонними. Не у зовнішності, наші – красені, а у ставленні до жінки. Я їздила багато де, бачу інше ставлення. За кордоном жінка – це щось піднесене, а у нас жінка, як колега. Багато є такого – ти вже вийшла заміж, то нащо тобі стежити за фігурою, яка там фігура… Але чоловіки, якщо бачать, що жінка починає за собою доглядати, трошки краще виглядати, то їм вже здається, що вона десь на сторону дивиться і ще щось фантазують.

Було б добре, якби навіть хтось з психологів проводив такі тренінги, щоб чоловіки розуміли, наскільки жінка може бути кращою для них же самих, якщо вони будуть відповідно до неї ставитись. І не так, що приходить додому, а  жінка в халаті, то нехай буде в халаті. А кудись йде до міста, то вона «вав», красуня. Насправді жінка має і вдома виглядати для чоловіка «вав». А похід кудись – це само собою.

– Як вдома виглядати «вав»?

– Не спортивний костюм. Можуть бути легенькі лосіни, вони підкреслюють фігурку. Може бути майка легенька. Це має бути зручне, але одночасно красиве. Коли ваш чоловік вдома, дивиться на вас, він оцінює вас як жінку, а не як просто прибиральницю чи кухарку. Увечері може бути красивий халат. Непотрібно шкодувати грошей на білизну. Дехто думає, білизни не видно. Насправді, білизна і формує фігуру, і жінка себе в дзеркалі краще бачить. І самопочуття краще. Тому на білизні не можна економити. Навіть піжама може бути дуже, дуже гарною.

– Які ще поради для жінок?

– Ще – практичність. Наскільки ми можемо себе зараз гарно вдягнути, щоб було приємно вийти в той же магазин щось купити. Щоб виглядати красиво і практично – треба трохи грошей. Не настільки багато, можливо якусь базову річ ми маємо або, навпаки, її докупити. До прикладу, осінній образ. Взуття може бути коротке чи високе, платформа. Хоча є низьке гарне взуття і зручне, я ходжу на каблуках. Хоч я висока, але мені зручно. Маленька платформочка додає ефекту гарної ходи. Низьке взуття робить ходу якоюсь чоловічною.

Далі – чорні колготки, спідничка може бути довша, міні, може бути в кліточку, в квіточку чи інший колір, вузенька чи ширша. Коротенька курточка, бо до спіднички не пасує довга куртка, шарф, берет, шапочка чи навушники. Це можуть бути такі речі, які ви маєте дома, але просто їх треба підібрати. Докупити може якісь колготки трендові. Багато є кравчинь в Тернополі. У мене інше – я дизайнер і в мене дівчатка шиють. Але дуже багато є по домах, хто шиє. Хто має талант, то й по «Бурді» може сам шити. Це не проблеми, хто хоче. Шити для себе – це взагалі дуже корисно. Якщо вдома є маленька дівчинка, вже буде одягнута. Якщо хтось має можливість до кравчині зайти зі своєю ідеєю, теж буде дуже гарно, тому що це особливе вже.

Додам такий нюанс для жінок – щоб вони думали, як ходять. Як наші жінки ходять… Я інколи їду в машині чи так спостерігаю – є дуже поодиноко, де красива хода. Ніколи не пам’ятають про те, як йдуть. Спинку просто-на-просто потрібно вирівняти, тоді забирається животик зразу. Гарна хода, коли розпрямлені плечі, ще трошки внутрішнього світла і все – на вас вже всі дивляться.

4
4

– Коли цокають підбори, також всі чоловіки зразу оглядаються…

– Це у них такий інстинкт підсвідомий. Цокання каблуків – це все одно, що червона помада. Підсвідома реакція на жінку.

Я чому завжди кажу чоловікам, щоб робили жінкам компліменти. Бо це робить жінку щасливішою і внутрішньо добрішою. У нас багато жінок привикли самі заробляти гроші. Вони – самостійні. Ми так навчили чоловіків, що нам нічого не треба, бо ми все самі. Але це неправильно. Це вже якесь перебирання багато чого на свої жіночі плечі і чоловіки привикають до того, що не потрібно настільки добре дбати про жінку, бо вона сама може вийти із ситуації. Жінки самі того вчать трошки. Не треба жінці, навіть якщо в неї харизма сильніша, перебирати на себе багато. Треба дати можливість чоловікові вирішити ці проблеми. І почекати трошки, не керувати ним, не казати –  якщо ти не можеш, то я зроблю. Ми ж самі від цього потерпаємо.

– Багато жінок одягаються на секонді…

– Це справді велика база для того, щоб вдягнутись за останнім трендом. Головне – купувати свій розмір. Правда, можливо, людина, яка не розуміється в стилі, дивиться – і це мені окремо подобається, і це окремо. А коли візьме докупи, воно смішне і щось там не підходить. Думає потім – навіщо я то купила і зараз не буду ходити…

Кожна фігура має іншу конструкцію. Є люди, яким абсолютно не пасують бедровки штани. Їм треба високі штани. Наприклад, якщо більші груди, не можна купувати футболку чи кофту меншого розміру, бо вони деформують груди. Якщо рука трішки повніша, не можна ходити зовсім без рукава. Категорично. Хоча є ще такий момент, як практичність. Але якщо брати так, щоб і гарно, і практично, можна трошки руку прикривати. Красивіший буде вигляд. Таких нюансів є дуже багато, треба враховувати свою фігуру.

Щоб гарно вдягнутися, важливі гроші. Це – в бюджеті завжди. Бачу по своїх клієнтах, що зараз важка осінь. У всіх – проблеми, всіх давить, але навіть з того свого гардеробу можна скласти гарні речі, щось докупити трошки. Щось додати, якісь нюанси. Можна навіть з того гардеробу скласти якусь композицію. Але якщо хтось не може сам собі підібрати, бо здається, що той светр вже носила, то, можливо, додала б якусь іншу спідничку. Може щось дошити чи докупити.

5
5

Завжди усе впирається в бюджет. Є жінки, які можуть собі дозволити, піти купити і не думати. Але більшість – це середня категорія і потрібно виходити з того, що є. Дуже добре з кимсь порадитися. Є модні журнали, якщо не хочуть до мене прийти. А до мене прошу приходити. Я можу порадити безкоштовно. Мені не важко. А можна в інтернеті щось знайти. Майстер-класи є, як вдягатися. А якщо маєте подругу, яка більш вдало вдягається, вам подобається її одяг і образ, можна її запросити до себе на каву. Разом відкрийте шафу і хай вона поможе щось викинути, а щось підібрати.

Не забувати експериментувати, пробувати і формувати свій образ. Бо якщо є якісь трендові речі, які компонуються, але вони вам не близькі до душі, то не треба триматися цього. Потрібно вдягати те, що вам ближче, але формувати стиль.

Вибір читачів за тиждень

Відео