Оксана Бучко

Мандруємо Тернопільщиною. ТОП-10 найбільш привабливих туристичних місцин (фото)

Тернопіль

Тернопільщина – унікальний край, який здатен приємно здивувати навіть найвибагливішого туриста.

Щоб ви не заблукали у величезному потоці історичних та культурних пам’яток, пропонуємо вашій увазі ТОП-10 найцікавіших місць на Тернопіллі, які обов’язково варто відвідати.

1. Заліщики

фото: Ігор Меліка

фото: Ігор Меліка

На півдні Тернопільської області на березі Дністра розташоване місто Заліщики. До 1939 року Заліщики були кліматичним польським курортом та центром виноробства. А зараз це просто місто, яке краще один раз побачити, аніж сто разів почути про нього. Заліщики знаходяться у своєрідній підкові, яку утворює Дністер. Місто просто вражає і захоплює своїм географічним розташуванням. Найбільш красиво Заліщики виглядають зі сторони Чернівецької області або з моста, що з’єднує місто із Чернівецькою областю. Під час Першої світової війни у Заліщиках бував відомий фінський військовий і державний діяч Маннергейм. У 30-их роках минулого століття у Заліщиках відпочивав відомий польський державний діяч Йозеф Пілсудський.

Заліщики розташовані на відстані 125 км від Тернополя та 50 км від Чернівців.

2. Джуринський водоспад

oivzbbofj4i
oivzbbofj4i

Якщо ви щороку відпочиваєте у Карпатах і бачили уже усі гірські водоспади, то хочу вас трішки розчарувати. Джуринський водоспад теж вартий того, щоб його побачити. За своєю красою він не поступається Карпатським водоспадом. Окрім того, Джуринський водоспад вважається найбільшим рівнинним водоспадом України. Його повна висота – 16 метрів, а ширина – до 20 метрів. Водоспад має 3 каскади. За півтора кілометра від водоспаду розташований Червоногородський замок. До речі, Джуринський водоспад по-іншому ще називають Червоногородським. За однією з легенд, водоспад утворили татари, які прокопали нове русло для річки Джурин з тією метою, щоб полегшити собі доступ до Червоногородського замку.

Розташований водоспад на річці Джурин біля сіл Нирків та Устечко Заліщицького району. Джуринський водоспад знаходиться на відстані 118 км від Тернополя і 27 км від Заліщик.

3. Дністровський каньйон

фото: ua-travel.info

Дністровський каньйон є найбільшим каньйоном в Україні та одним із найбільших у Європі. Згідно з Інтернет-опитуванням, проведеним у 2008 році, Дністровський каньйон визнано одним із 7 природних чудес України. Починається каньйон в районі села Нижнів Івано-Франківської області і тягнеться аж до Хотина Чернівецької області через чотири райони Тернопільської області – Монастириський, Бучацький, Заліщицький та Борщівський. На всій своїй довжині, а це близько 250 км, Дністровський каньйон утворює десятки меандрів – колоподібних вигинів річища Дністра.

4. Печера Оптимістична

фото: Кирило Багрій

lf_poster_last
lf_poster_last

Печера Оптимістична є найдовшою гіпсовою печерою у світі і найдовшою печерою Євразії. Сумарна картографічна довжина ходів печери – 240 км. Печера Оптимістична занесена у Книгу рекордів Гіннеса. Займає печера площу близько 2 гектарів і ще є не до кінця розвіданою. Печера Оптимістична приваблює туристів та спелеологів не тільки з України, але із зарубіжжя.

Знаходиться печера поблизу села Королівка Борщівського району. Це на відстані 116 км від Тернополя, 30 км від Заліщиків і 12 км від Борщова.

5. Зарваниця

фото: pilgrimage.in.ua

16834910_303
16834910_303

похід зі свічками

Зарваниця шанована християнами завдяки своїй чудотворній іконі та цілющому джерелу, біля якого з’являлася Божа Матір. Зараз Зарваниця є важливим духовним центром Української греко-католицької церкви. Щороку тут проводять всеукраїнські прощі, на які збираються десятки тисяч паломників не тільки із Тернопільщини, але і з сусідніх областей. Злі язики стверджують, що Зарваницький духовний центр розбудували як альтернативу Почаївській лаврі. Але насправді це не так. Важливим відпустовим центром Зарваниця стала ще наприкінці 19 століття. Та у період радянської влади спочатку було спалено дерев’яну церкву, згодом більшовики знищили монастир. Завершили руйнацію у 1961 році, коли підірвали каплицю, а цілюще джерело обгородили колючим дротом.

З настанням української незалежності у Зарваниці створили духовний центр, завітавши в який можна водночас оцінити і рівень майстерності сучасних архітекторів. Адже усе що збудоване у Зарваницькому духовному центрі – це період 90-их початку 2000-их років. До речі, по дорозі з Буковелю на Тернопіль можна на годинку-другу завітати і у Зарваницю. Із Бучацької об’їзної слід повернути наліво, там є відповідний вказівник. Відстань, як ми уже зазначали, – лише 23 км. Дорога в хорошому стані. Далі із Зарваниці не обов’язково повертатися назад. Можна їхати відразу на Тернопіль по маршруту Зарваниця-Надрічне-Тютьків-Тернопіль. Дорога Зарваниця-Тютьків є однією з найкращих у Тернопільській області.

Розташована Зарваниця на відстані 56 км від Тернополя, 39 км від районного центру Теребовлі та 23 км від найближчого міста Бучача.

6. Тернопільське озеро

150030
150030

фото: Юрій Бучковський

фото: Л. Тригубишин

Головна туристична родзинка Тернополя – це велика штучна водойма, створена у самому центрі міста на річці Серет. Офіційна назва водойми – Тернопільський став, хоча в народі часто ще кажуть Тернопільське озеро.

Із залізничного вокзалу до озеро можна пішки дістатися за 7 хвилин. Тернопіль настільки компактний, що при цьому ви ще й подолаєте на своєму шляху три майдани – Привокзальний, Театральний і майдан Волі. Чудове місце для огляду озера – від початку фонтану Гронського, який знаходиться між Старим замком та готелем “Тернопіль”. Сходами, що ведуть вниз, можна спуститися до набережної. Якщо є більше часу, можна прогулятися набережною від центральної пристані до Надставної церкви або у протилежному напрямку до острівця Закоханих.

7. Збаразький замок

C

фото: Yuriy Buriak

Збаразький замок є основним осередком національного заповідника “Замки Тернопілля”. Відвідати Збаразький замок варто з двох причин.По-перше, Збаразький замок є основним осередком національного заповідника “Замки Тернопілля”, а значить він є найкращим із усіх збережених замків області. Тому на основі його відвідин можна скласти враження чи варто відвідувати інші замки Тернопільщини. І друга причина для візиту у Збаразький замок – у 1649 році українські козаки на чолі з Богданом Хмельницьким тривалий час тримали в облозі цю оборонну споруду, у якій засіли поляки. Однак взяти її так і не змогли. Тож як приємно для туриста “взяти” те, що не зміг зробити сам Богдан Хмельницький.

Відстань від Збаразького замку до Тернополя – 20 км, до Кременця – 54 км.

8. Вишнівецький палац

фото: Денис Чабан

02
02

фото: Yuriy Buriak

Оноре де Бальзак у 1848 році побував у Вишнівці і парк та палац у цьому містечку назвав “малим Версалем”. Літературний класик звісно ж мав звичку до перебільшення, але не в цьому випадку. Вишнівецький палац і справді вражає своєю красою. З балкону палацу відкривається чудовий краєвид – внизу видніються Вишнівецький став та Вознесенська церква, у якій російський цар Лжедмитрій брав шлюб з Мариною Мнішек. У радянські часи у приміщеннях палацу знаходилося профтехучилище. Зараз його перенесли і в самому палаці ще не завершилася реконструкція. Однак туристи можуть відвідувати палац.

Розташований Вишнівецький палац за 47 км від Тернополя, 29 км від Збаража і за 25 км від Кременця.

9. Почаївська лавра

фото: wikimapia

tarifi__2__650x410
tarifi__2__650x410

фото: mandrivochka.if.ua

Почаївська лавра – це друга православна святиня в Україні після Києво-Печерської лаври. У 1846 році Почаївську лавру відвідав Тарас Шевченко і навіть створив там кілька картин. Зараз у Почаївській лаврі знаходиться чоловічий монастир Української православної церкви Московського патріархату. До Почаєва постійно приїздять паломники із центру, півдня та сходу України, а також православні із Білорусі та Росії. Однак самі мешканці Тернопільської області є нечастими гостями Почаївської лаври. Більшість галичан є греко-католиками, а православні монахи у Почаєві досить неприязно ставляться до іновірців. Це власне і відштовхує галичан від лаври як об’єкту туризму.

Розташований Почаїв на відстані 67 км від Тернополя і 23 км від Кременця.

10.Кременець

030d9306412936a61899eb98aa5142fd
030d9306412936a61899eb98aa5142fd

фото: volyntravel

3
3

фото: Галина Вокальчук

Кременець – одне з найкрасивіших міст не тільки Тернопілля чи Волині, але й України.

Місто цікаве і своєю архітектурою і географічним розміщенням біля підніжжя Кременецьких гір. Особливо цікавою є панорама міста із Замкової гори Бони. Проте, окрім Замкової гори у місті ще є ряд цікавих для туристів об’єктів. Зокрема, це будинок родини Словацьких, у якому діє музей Юліуша Словацького, Богоявленський монастир, палац Кароліни Дзембовської, костел Єзуїтів тощо. Складається враження, що усі туристичні шляхи на тернопільській частині Волині пролягають через Кременець. На батьківщину Юліуша Словацького щороку приїжджає багато поляків. Водночас, у Кременці спиняються і усі православні паломники, які мандрують до Почаєва.

Розташований Кременець на відстані 76 км від Тернополя, 88 км від Рівного та 97 км від Луцька.

Вибір читачів за тиждень

Відео