Медики із Тернопільщини здобули заслужену перемогу

лікарі

Тернопільські медики стали першими на всеукраїнській олімпіаді із симуляційної медицини. На фінальному етапі вони зуміли обійти киян та вінничан і вибороти золото з-поміж 20 команд.

 Змагання з міжнародною участю «TernopilSimOlymp-2017»  впродовж трьох днів тривали на базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» ТДМУ ім. І. Горбачевського. Програма навчань включала майстер-клас з домедичної екстреної та внутрішньогоспітальної медичної допомоги, на якому було продемонстровано різні ситуації, що могли трапитися у конкурсних завданнях. Наступного дня проводилися конкурси з домедичної та екстреної медичної допомоги. Тоді ж відбулася і наукова конференція у симуляційному Центрі Тернополя, який є одним із найкращих на українських теренах, пишуть на сайті gazeta1.

Участь у  змаганнях взяли 18 команд: 15 українських, 2 з Прибалтики та одна із Польщі.

Усі учасники змагалися у сімох (доволі непростих) конкурсах, на кожен з яких відводилося по 10 хвилин. Так, у випробуванні «Турист» потрібно було надати допомогу людині, яка травмувалась, упавши з дерева; у конкурсі «Серцю не накажеш» –  швидко й грамотно виконати серцево-легеневу реанімацію помираючому пацієнтові, у якого раптово зупинилось серце; теоретичні знання змагальників перевіряли на конкурсі  «А я це знаю»; у випробуванні «Заплив» учасники демонстрували вміння надавати допомогу потопельнику. Особливо запам’ятався конкурс «Поворот не туди»: в автомобілі сидів гіперактивний, агресивний чоловік, який збив молоду дівчину і перебував у стані психо-емоційного збудження. Завданням учасників було не лише спинити кровотечу в дівчини, а й заспокоїти винуватця ДТП, роль якого дуже переконливо зіграв студент нашого медичного вишу. Тому один член команди усі 10 хвилин потратив на заспокоєння й втихомирення знервованого пацієнта.

– Найвдалішим став для нас конкурс «Серцю не накажеш», де  молоді лікарі  реанімовували утопленика біля ставочка.  Наявний там диво-манекен дозволяв симулювати різні види зупинки кровообігу, здійснювати інтубацію, по його розширених чи звужених зіницях, наявності чи відсутності пульсу ми бачили, чи успішними були реанімаційні заходи, проведені учасниками змагань. Саме за цей конкурс наша інтернівська команда зуміла набрати найбільшу кількість балів і увійти в трійку лідерів. Очолював команду тернопільських інтернів фельдшер Центру екстреної (швидкої) допомоги, студент 6 курсу медуніверситету ім.  І. Горбачевського Олександр Сорокін, до неї  також увійшли лікарі-інтерни Оксана Чиж, Антоніна Мельник і лікар Олексій Процайло, – розповів тренер-консультант тернопільської команди інтернів швидкої допомоги, завідувач курсу екстреної медичної допомоги кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги ТДМУ Роман Ляхович.

У третій, фінальний день змагань, відбувся конкурс капітанів. А після  цього – показові змагання за участю усіх команд на сцені, у «Червоній калині». Тернопільська команда інтернів швидкої допомоги виступала у ролі лікарів приймального відділення, наочно, на манекенах та сучасному медичному обладнанні демонструючи свої знання та практичні навики.

– Цей конкурс був найважливішим, і наша команда серед усіх 9 учасників (номінацій було три: 3 студентські команди, три інтернівські та 3 іноземні) виступила блискуче, ставши найкращою. Отож, на самому фініші нам вдалося випередити вінничан та киян, і у прямому значенні цього слова – вирвати перемогу з рук суперників, випередивши їх на якихось 5 очків. Набравши 733 очки, ми стали чемпіонами і посіли найпочесніше – перше місце.                                                                                                         

Для нас перемога у цій престижній всеукраїнській олімпіаді – великий успіх,  та передусім вона є заслугою керівника команди Олександра Сорокіна, його робота була бездоганною, він чітко й злагоджено керував діями своїх товаришів, тому левова частка перемоги належить саме йому, – підсумував Роман Ляхович.

До речі, Тернопіль був представлений двома командами: студентською ТДМУ (вона посіла третє місце) та  командою лікарів-інтернів швидкої допомоги, яка й виборола переможний золотий кубок.

Світлана ІЛЬНИЦЬКА

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео