12 проникливих цитат одного з найвпливовіших українців, уродженця Тернопільщини – Богдана Гаврилишина

771

Днями, 19 жовтня, відомому українцю Богданові Гаврилишину виповнився б 91 рік. Його не стало в 2016-му, але пам’ять про нашого земляка живе не лише в Україні, а й за кордоном.

Він народився на Тернопільщині. У дитинстві Богдана не обійшла Друга світова війна, він пережив табір у Німеччині та еміграцію до Канади. Не знаючи мови і традицій, українець вступив до університету, що було справжньою сенсацією – уперше в історії Канади лісоруб і біженець став студентом. А вже у 32 він став професором у Женеві, пише maximum.fm.

З 1988 року працював на громадських засадах в Україні. Був радником кількох Президентів України, прем’єр-міністрів, голів Верховної Ради. У 2010 році заснував Благодійний Фонд “Богдана Гаврилишина”, завданням якого є підготовка молодих українців, які допоможуть на основі успішного досвіду найкращих країни Європи трансформувати Україну.

Богдан Гаврилишин вражав своєю проникливістю. Те, як він прожив своє життя, має бути прикладом для кожного. Пропонує згадати відомі цитати економіста.

Богдан Гаврилишин - фото 112719

1. Все, що я зробив у житті, я починав із мрії. Я переконаний, надзвичайне — можливе, якщо ви лише відчуєте цей стан.

2. Я визначив, що алкоголь може бути індикатором внутрішнього стану людини. Якщо вона по суті добра, то після келиха пива стає ще добрішою, м’якшою, веселішою. Вона більш товариська, криклива, хоче спілкуватися. Злі ж люди під дією алкоголю стають ще більш агресивними. А з сумними усе сумніше — вони відчувають пригніченість, розпач, депресію.

3. Давати — це набагато більше, ніж брати. З цією думкою я живу усе життя.

4. Знаєте, мені 87 років, я старий чоловік, перехворів усіма хворобами, переніс з десяток операцій… і це спілкування з такими натхненними молодими українцями дає мені можливість мріяти і жити в майбутньому. Я живу в майбутньому. Я щаслива людина.

IMG_8619_1024x683
IMG_8619_1024x683

5. Суттєвих і помітних змін не сталося через те, що під час розпаду Радянського Союзу у нас був фантастичний шанс створити не лише незалежну державу, але й добру державу. Шансом цим ніхто не скористався.

6. Якби мрійники та ідеалісти тоді розуміли, що мусять висунути єдиного кандидата, то першим президентом незалежної України став би В’ячеслав Чорновіл.

7. Він (Янукович) став якоюсь спотвореною людиною. Я б навіть сказав, що він перетворився на хвору людину. У нього було лише два бажання, помітні неозброєним оком: мати абсолютну владу і мати абсолютне багатство… Може, він не став гіршим, а просто став самим собою.

8. Треба інколи мати трохи щастя. Треба бути в доброму місці в добрий час. Складно, непередбачувано? А знаєте, я думаю, що щастя можна викликати, що його можна спровокувати. Усе просто — для цього треба справді буйно мріяти! Не треба починати із якихось бізнес-планів, стратегій. Усе це змушує мислити у певних рамках. Мрійте собі сміливо! І ще одна передумова успіху — це цікавість. Треба вчитися увесь час. І третє — слід мати якісь ясні, чисті принципи поведінки. Треба вибрати для себе певний спосіб, розуміти, що важливе для вас і чого ви хочете досягнути. Треба мати власну візію і ясне бачення. Треба бути чесним, говорити правду. І лише правду. Якщо не виходить, то треба просто уникати казати правду (хоча це буває боляче), але ніколи не брехати, не казати направду. Треба вміти давати натхнення іншим, вміти їх запалити і мобілізувати.

Богдан Гаврилишин - фото 112720

9. Надзвичайно важливо бачити добро в людях. Всі ми розуміємо, що в кожній людині є як добрі риси, так і злі. Важливо бачити перше.

10. Є чотири основні характеристики ефективних країн, які нормально працюють: повна політична свобода; певний рівень економічного добробуту для цілого населення — тобто там є багаті, але немає бідних; соціальна справедливість; симбіоз з біосферою, а не руйнація та засмічення навколишнього середовища. Абсолютна більшість країн, за винятком кількох європейських, не має тих чотирьох характеристик. Їх потрібно полікувати, тому що вони є хворі в певному сенсі.

11. Ми (українці) могли би багато чого зробити для світу, бо він загалом хворий. Недуга — це коли людина не має жодної духовної цінності. Збереглися тільки матеріальні. А ми не такі.

12. Людині доконче потрібно мати дві точки зору, так само потрібно мати дві вищі освіти – це запорука її мудрості.

Вибір читачів за тиждень

Відео