Оксана Бучко

На Тернопільщині оголошено карантин через спалах АЧС

376491564

39 населених пунктів області знаходитимуться під посиленим наглядом різних служб через небезпечне захворювання свиней. Від учора, 23 жовтня, с. Бариш Бучацького району, де фахівці Держпродспоживслужби зареєстрували спалах АЧС, оголошено неблагополучним пунктом і встановлено карантин.

З метою недопущення поширення інфекції та ліквідації вогнища спалаху в Бучацькому районі провели позачергове засідання ДНПК. Члени якого встановили карантин щодо африканської чуми свиней на території приватного господарства с. Бариш Бучацького району Тернопільської області та затвердили План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання.

В.о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Бучацькому районі Володимир Гафткович проінформував, що 20.10.2017 року о 18 год. 30 хв. завідувач Бариської дільниці ветеринарної медицини Західний С.М. повідомив, що у жительки с. Бариш М. загинула свиня. Хвороба проявлялася підвищеною температурою тіла 40,5-42,0 С, пригніченим станом, відмовою від корму. Група швидкого реагування прибула на місце о 19 годині При розслідуванні даного випадку встановлено, що в господарстві утримувалося 2 гол. свиней, які захворіли 16.10.2017р., одна з яких загинула. В обох тварин станом на 20.10.2017 р. відмічалися крововиливи на шкірі живота, стегон, посиніння вух. Про даний випадок о 20 годині цього дня було повідомлено Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. 21.10.2017р. живу тварину піддали евтаназії та провели паталого-анатомічний розтин обох трупів.

Лабораторними дослідженнями в ДНДIЛДВСЕ (експертиза №008607 п.м./17 від 22.10..2017р.) встановлено діагноз - африканська чума свиней.

У зв'язку з виникненням захворювання свиней на африканську чуму свиней та з метою ліквідації спалаху АЧС i недопущення розповсюдження захворювання, Державна надзвичайна протиепiзоотична комісія при Бучацькій  РДА вирішила:

  1. Визнати вогнищем спалаху садибу громадянки Марії Б. за адресою с. Бариш Бучацького району Тернопільської області та оголосити дану територію неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней і встановити карантин з 23.10.2017 року.
  1. Встановити зону захисту від вогнища спалаху - територію с. Бариш.
  1. Встановити зону нагляду радiусом 10 км від зовнішніх меж зони захисту та віднести до неї такі населені пункти Бучацького району: с. Вербятин, с. Озеряни, с. Переволока, с. Рукомиш, с. Жизномир, с. Сороки, с. Зубрець, с. Звенигород, с. Підзамочок, с. Ліщанці, с. Стінка, с. Порохова, с. Соколів, с. Русилів,  с. Пишківці, с. Трибухівці, с. Малі Заліщики, с. Заривинці, с. Зелена, с. Курдибанівка, с. Ст. Петликівці, м. Бучач та населені пункти Монастириського району : с. Олеша, с. Ковалівка, с. Савелівка, с. Григорів, с. Бертники, с. Чехів, с. Дубенки, с. Велеснів, с. Залісся, с. Садове, с Комарівка, с. Світле, с. Гончарівка, с. Криниця, с. Вербка, с. Коропець, м. Монастириська.
  1. Затвердити «План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання», відповідно до Плану спільних оперативних дій органів та служб, які будуть задіяні у проведенні заходів з локалізації та ліквідації захворювання на африканську чуму свиней, у випадку спалаху хвороби на території Бучацького району (далі План заходів).
  1. Звернутися до комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Бучацькій РДА про прийняття рішення щодо виділення з резервного фонду коштів для виконання Плану заходів.
  1. Бучацькій районній державній адміністрації, Управлінню ДПСС в Бучацькому районі, сектору охорони здоров’я та цивільного захисту населення при райдержадміністрації, Бучацькому РВ ДСНСУ в Тернопільській області, Бучацькому відділенню НП ГУНПУ в Тернопільській області, Бучацькому МВ ДУ ТОЛЦ МОЗ України та іншим причетним службам забезпечити безумовне виконання затвердженого Плану заходів.
  1. Карантин з неблагополучного пункту зняти за рішенням ДНПК через 40 діб після виконання усіх пунктів Плану заходів.

Вибір читачів за тиждень

Відео