Реєстрація (прописка) новонародженої дитини

22752774_10208185646559481_1750417202_n

Автор колонки адвокат Тетяна Середзінська (тел.0987974627, e-mail: law410@ukr.net)

Ваша сім’я очікує народження дитини. Батьки обирають ім’я майбутньої дитини та вирішують чи буде це ім’я милозвучно звучати з прізвищем. Однак за такими  приємними клопотами батьки часто забувають подумати про те,  що потрібно буде зареєструвати місце проживання новонародженого члена сім’ї. Слід нагадати, що народжена дитина також має житлові права і батьки зобов’язані подбати про реалізацію даного права. Тому зареєструвати новонароджену дитину за місцем проживання необхідно якнайшвидше, оскільки це не лише дасть їй право на житло, а й спростить отримання важливих документів батьками в подальшому; похід до лікаря на вашій території обслуговування; допоможе стати на чергу у дитячому садку на відповідній території та інше.

Послідовність ваших дій при реєстрації (прописці) місця проживання новонародженої дитини

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини здійснюється виконавчим органом сільської, селищної або міської ради, сільським головою (у разі коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено) (далі - орган реєстрації) на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширюються повноваження відповідної сільської, селищної або міської ради.

Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

За бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через органи державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини.

Реєстрація місця проживання новонародженої дитини може здійснюватися також через органи соціального захисту населення на підставі даних, що зазначив законний представник, з яким постійно проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини.

На підставі наданих документів орган соціального захисту населення чи орган державної реєстрації актів цивільного стану формує дані та передає або надсилає їх до відповідного органу реєстрації.

Для реєстрації місця проживання новонародженої дитини особа або її представник подає:

  • заяву відповідної форми, зразок якої можна отримати на місці
  • свідоцтво про народження
  • квитанцію про сплату адміністративного збору 
  • документи, що підтверджують: право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи.

Варто пам’ятати, що у разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місцепроживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставізасвідченої в установленому порядку письмовоїзгоди другого з батьків .

Якщо документи (дані) для реєстрації місця проживання новонародженої дитини подавалися до органу державної реєстрації актів цивільного стану або до органів соціального захисту населення, оформлена органом реєстрації довідка про реєстрацію місця проживання дитини повертається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану або за бажанням того з батьків (представників), хто подавав заяву, може бути видана у відповідному органі реєстрації, центрі надання адміністративних послуг, надіслана поштою, про що робиться відповідна відмітка в даних про новонароджену дитину.

Вибір читачів за тиждень

Відео