Любите тварин? Заплатите і за реєстрацію, і за лайно…

кіт іри сідорової

Тепер тернополянам доведеться платити не лише за любов до домашніх тварин, а й за небажання відповідати за них. Новий законопроект, у разі прийняття якого, українців зобов'яжуть реєструвати і чипувати домашніх котів і собак, уже встиг знайти як своїх прибічників так і противників.

Останні стверджують, що такий не зовсім актуальний для сьогодення закон покликаний витрясти із українців останні копійки. Іншої думки тернополяни, котрі хоч раз ставали жертвами нападу домашніх тварин, або ж свідками того, як вони у присутності своїх господарів гадять на дитячих майданчиках. Так, за це відтепер також планують штрафувати – від 850 до 1,7 тис. грн.

А ще каратимуть гривнею за використання тварин для жебракування (від 5,1 тис. до 20,4 тис. грн.), за розведення безпородних домашніх тварин «на дому» (від 5,1 тис. до 20,4 тис. грн.), за відмову від стерилізації тварини (3,4 тис. до 20,4 тис. грн.), а також за продаж котів і собак з рук без документів (від 340 грн. до 20,4 тис. грн.).

Потрібним та обґрунтованим згаданий законопроект вважає адвокат, депутат Кременецької міської ради та господиня двох чарівних британських кішок Ірина Сідорова.

- Законопроект щодо провадження обліку домашніх та безпритульних тварин є досить актуальним. Бо неналежне утримання і велика кількість безпритульних тварин на вулицях міст призводить до аварійності на дорогах, наражає на небезпеку жителів. Так, останнім часом почастішали випадки нападів тварин на людей, що також є ризиком розповсюдження хвороб, порушення санітарно-епідемічного стану...

іра сідорова і кіт
іра сідорова і кіт

Тож боротися з усім цим безладом повинен закон, проект якого передбачає обов'язкову реєстрацію всіх тварин – диких, бездомних і домашніх. За перші дві категорії платитиме місцева влада, а за останню – власники. У список потраплятимуть всі тварини старші двох місяців. Купленого кота або собаку зареєструвати необхідно буде не пізніше ніж за п'ять днів. У разі переїзду з домашнім улюбленцем людей зобов'яжуть повідомляти ветеринарну службу також у п'ятиденний термін. Після успішної реєстрації тварині видадуть довічний порядковий номер, який доведеться прикріпити до нашийника. За реєстрацію домашньої тварини необхідно буде заплатити збір близько 170 гривень. Що, власне, й насторожує любителів тварин.

Проте для деяких категорій населення така реєстрація буде безкоштовною, каже Ірина Сідорова і зазначає:

- Як власник двох домашніх улюбленців, котів британської породи, вважаю, що запровадження адміністративного збору за державну реєстрацію тварин, який на даний час може становити 170 грн., не є значними витратами для бюджету будь-якої родини, крім того, передбачені категорії осіб, які звільняються від сплати цього збору. До слова, адмінзбір буде зараховуватися до місцевих бюджетів, та частина коштів (60 відсотків) буде спрямовувати на фінансування ветеринарних установ, – наголошує адвокат.

Фото Ірини Сідорової

Вибір читачів за тиждень

Відео