Орест Сарматський

Чому впали ціни на сезонні овочі? (Агро-новини)

жовт2210

Ціни на сезонні овочі в Україні помітно впали за останній тиждень. Також було зафіксоване стрімке падіння цін на вітчизняні фрукти, пише «Інфо-Шувар».

Кілька тижнів тому ціни на овочі інтенсивно зростали і вже в середині жовтня досягли рекордно високих показників. Це дуже негативно вплинуло на темп збуту, тому вже в останній тиждень жовтня продавці були вимушені знижувати ціни.

Найстрімкіше падіння ціни було зафіксовано для цвітної капусти, яка за тиждень подешевшала майже на 50%. Станом на 26 жовтня 2017 р. на гуртових ринках країни цю капусту пропонують за ціною 5-8 грн/кг. У порівнянні з минулим роком, цвітна капуста в Україні подешевшала майже в 2 рази.

Експерти зазначають, що така ситуація зумовлена, перш за все, збільшенням пропозиції на ринку, оскільки фермери, сподіваючись на високі ціни, в цьому році, суттєво збільшили площі під насадження.

3101
3101

На 18-20% також подешевшали помідори, які сьогодні на ринку України пропонуються за ціною 22-27 грн/кг. Солодкий перець, який все ще залишається найдорожчою позицією в цьому сегменті, за тиждень втратив 10% від ціни і сьогодні виробниик просять за нього по 34-38 грн/кг.

На стільки ж подешевшав кабачок і баклажан: ці овочі на гуртових ринках сьогодні коштують 17-19 грн/кг.

Ціни на огірок просіли лише на 3% за останній тиждень, його пропозиція є обмеженою сьогодні, тому ціни, поки що досить високі — 27-28 грн/кг.

Ще активніше зниження ціни було зафіксоване у випадку із вітчизняними фруктами.

Яблуко впродовж тижня знов подешевшало на 20%, більшість його сортів сьогодні можна купити по 9-11 грн/кг, груша стала дешевшою на 16% і сьогодні пропонується по 15-18 грн/кг. Виноград не змінився в ціні, а от слива продовжувала дорожчати. Цього тижня ціна на сливу в Україні вже зросла на 15% і перебуває на рівні 15-17 грн/кг.

На Черкащині діє унікальна міні-ферма кактусів

Черкащанин Олександр Гавриленко на власному подвір’ї вирощує тисячі кактусів у спеціальній теплиці, пише vikka.ua.

Екзотичною красою разом із братом-близнюком Юрієм вони захопилися з дитинства, а зараз Олександр ще й заробляє на своєму незвичному хобі.

На початку 2000-х років Олександр зрозумів, що вирощування пустельних сукулентних рослин — його покликання. Але у квартирі розводити їх важко. Тож він із сім'єю переїхав у приватний сектор, де майже власноруч збудував для своїх рослин теплицю.

У зимовий період він опалює її дровами, підтримуючи мінімальну температуру. Каже, що взимку рослини сплять, тож тепло їм не потрібне.

«Вони впадають у стан спокою з листопада по березень. Наразі я вже їх не поливаю», — пояснює власник кактусної міні-ферми.

У колекції Олександра Гавриленка — унікальні рослини.

«Мені навіть важко сказати, скільки видів та екземплярів маю. Там близько тисячі перших та кілька тисяч других. Не можу виділити навіть п'ятірку перших для мене. Вони всі цікаві, унікальні. Наприклад, японські кактуси. Там вивели низку рослин дуже незвичної форми та кольору. У них білі плями — ні на що не схожі. Також привертає увагу гібрид крассули, який ще називають «Храм Будди» (Buddha's Temple) за його незвичну форму», — розповідає чоловік.

3102
3102

Наприклад, Олександр Гавриленко придбав із Америки нещодавно знайдений у Мексиці вид кактусів ацтекіум вальдезі (Aztekium valdezii ), який відкрили кілька років тому. За два екземпляри розміром з горошинку заплатив по 800 грн.

Його рослини та їх насіння купують у всьому світі. Бажану рослину, навіть дуже екзотичну, можна замовити в інтернеті.

«Є покупці з України, Грузії, Англії, Голандії та навіть Індії», — каже власник міні-ферми.

Вибір читачів за тиждень

Відео