Що тернополянам варто знати про Велесову ніч?

2075178

Нарешті з’явилася відповідь на питання: чи варто відзначати Хелловін в Україні? Виявляється, у запозиченого іноземного свята, яке має як противників, так і прибічників, є український прототип – Велесова ніч. Тисячі років це свято вшановували прадавні українці і припадало воно саме на ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Вважалося воно часом великої сили, коли зникає кордон між світами, а духи предків і ще ненароджених стають одним цілим.

Велес – дохристиянський, язичницький бог, перш за все – достатку. Його також вважали богом мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Тож у «Велесову ніч» духи предків повертались до своїх нащадків, щоб благословити рід та дати пораду у вирішенні тої чи іншої проблеми.

Перед тим, як «приймати у гості» душі померлих предків, сім`я ходила у лазню, готувала святковий стіл. Біля входу у дім лишали відро води та новий віник й для душ предків. Усі двері обов’язково залишали відкритими. А на підвіконня ставили свічку, яка вказувала шлях до хати.

images (1)
images (1)

Цієї містичної ночі українці не нехтували нагодою поворожити. Найпотаємніші бажання записували на папірці і клали під подушку перед сном, промовляючи слова: «Темна ніч, заклинаю мені допомогти. Велес потрудися, загадане появися». Ще під подушку на ніч клали солодке яблуко та загадували бажання. А вранці яблуко з’їдали.

Аби дізнатись про вірність другої половинки, потрібно було взяти її обручку, нанизати на нитку та підвісити. Якщо прикраса не рухається – значить і вірність непохитна.

images
images

Якщо ж хотіли покращити достаток – збирали увесь дріб’язок та роздавали бідним, промовивши: «нехай мої гроші допоможуть всім, хто їх потребує. Навколо обернуться і до мене достатком повернуться».

Аби отримати відповідь на питання, що хвилює – підпалювали свічку в гарбузі та казали магічні слова «Нехай насниться – що має здійсниться».

22811240_506281969747765_812195113_n
22811240_506281969747765_812195113_n

Поганими прикметами напередодні Велесової ночі вважалися несподіваний незнайомий гість у домі, позичання грошей та чорна собака біля оселі. А ось побачити уві сні померлого родича саме цієї ночі було добрим знаком.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео