«Я проти лаври не піду…» (відео)

1323087459

Власними думками щодо того, чи варто збільшувати територію Почаївської лаври, поділилися мешканці містечка  журналістам Інтернет-телебачення «Медіатор».

Дехто із почаївчан вважає, що Свято-Успенська лавра, яка наразі належить до Московського патріархату, має повне право володіти і будівлями, і землею, на якій вони розташовані. Бо «володіти своїм, що протягом років було збудовано, збережено і зараз у такому чудовому стані, лавра має повне право і повинна відстоювати те, що належало їй».

Щоправда, містяни, схоже, не до кінця знайомі з історією гордості Почаєва. Основні будівлі на території святині, враховуючи Успенський собор та 60-метрову дзвіницю, були збудовані у часи єзуїтів. У 1712 році монастир визнав унію з Римом і ввійшов у чин св. Василія Великого. Аж після придушення польського повстання російський уряд у 1831 році передав монастир православному духовенству. Статус лаври отримав у 1833 році.

Тож, хтось, враховуючи ці моменти, переконаний, що для лаври достатньо можливості оренди землі. Інші – категорично проти передачі у будь-яку форму власності чи навіть у користування МП Почаївської землі. А комусь просто «добре, що лавра є» і проти її волі не піде.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=aisMXJ25i3s[/embed]

Відео Інтернет-каналу «Медіатор»

Фото: з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео