Оксана Бучко

5 ідей для зимових канікул на Тернопільщині (фото)

IMG_0925

Тернопільщина – дивовижний край, де можна набратися натхнення на цілий рік вперед. Просто обирайте ідею, яка вам до смаку – романтичну, пригодницьку, містичну, аристократичну або історичну – і вирушайте в захоплюючу мандрівку!

Отже, що подивитися, і куди поїхати в Тернопільській області, дізнавались ua.igotoworld.com.

Тернопіль: ідея для закоханих

Тернопільський став взимку має одну особливість. Коли вода у ньому перетворюється на товстий шар криги, по ній можна пішки дістатися до острова закоханих посеред ставка. Оригінальний куточок романтики виник у місті невипадково, але його рукотворність не перешкоджає парам почуватися тут гарно і затишно. В центрі острова знаходиться дерев’яна альтанка-ротонда. Хто зна, скільки зізнань і щирих слів вона чула, і скільки романтичних таємниць, свідком яких вона була протягом десятків років свого існування, приховує…

[caption id=«» align=«alignnone» width=«800»] Джерело фото: newkos.uamodna.com.[/caption]

Як дістатися? До Тернополя з Києва прямує прямий поїзд (№ 747), а також поїзди івано-франківського (№ 219, 203), закарпатського (№ 280, 357, 207, 81, 229), трускавецького (№ 49) і чернівецького (№ 249) напрямків. Трохи більше ніж за 5 годин з Києва до Тернополя можна дістатися й автошляхами – Е40/М06 або Е40/М06 і Р32.

Що цікавого поруч? У Тернополі багато історичних пам’яток, затишних парків і ошатних церков. Тут можна відвідати суворий Тернопільський замок та вичурний Італійський дворик, почудуватися пам’ятником невидимці або вслухатися у вічність у стін Кафедрального собору. Те, що завжди приваблює гостей Тернополя і його мешканців, – це чудове освітлення та невимовна романтика, що спадає на місто разом із сутінками.

Збараж: пригодницька ідея

Збараж – одне з надзвичайно затишних українських міст, де на невеликій території дивом збереглося багато архітектурних пам’яток. Це величний Збаразький замок, добре відреставрована архітектурна перлина 17 сторіччя. Іншим символом Збаража є таємничий францисканський костел Святого Антонія (також 17 ст.), де щодня служать богослужіння історичні власники – монахи-францисканці. В середині храму (у святині тривають реставраційні роботи) досі можна побачити історичні скульптури святих та унікальні деталі старовинної сакральної архітектури, хоч вони також потребують відновлення.

Джерело фото: zbarazh.ofm.org.ua.

Як дістатися? З Тернополя до Збаража регулярно їздять маршрутні автобуси з центрального автовокзалу. Якщо плануєте їхати власним авто, прямуйте автошляхами Р43 та Е85/М19.

Що цікавого поруч? Поруч зі Збаражем є село Залужжя, де можна знайти Спасо-Преображенську церкву (це святиня 16 сторіччя, хоча її історія почалося набагато раніше), а також загадковий старий костел. Навіть дах на ньому не втримався в часи радянського лихоліття, а от давні розписи частково збереглися. Їх дотепер можна досить добре роздивитися.

Максимівка: містична ідея

Село Максимівка Збаразького району – одне з багатьох практично невідомих сіл України, де раптом можна зустріти дивовижне. Ще до приходу влади «совєтів» тут були діючий францисканський храм, резиденція монахів, а також винятково цінний з точки зору сакральної архітектури цвинтар. Фактично кожен пам’ятник на ньому – це окрема скульптурна композиція. Зараз від резиденції лишився тільки напівзруйнований будинок, костел також руйнується. На цвинтарі далеко не всі пам’ятники-скульптури збережені, але… Коли ходиш посеред всього цього похмурого спадку, то не залишає думка, що Максимівку ще можна відновити, настільки виразна і промовиста краса – попри все! – є навколо.

Джерело фото: zbarazh.ofm.org.ua.

Як дістатися? Зі Збаража до Максимівки потрібно їхати близько 20 хв. Максимівським шоссе.

Що цікавого поруч? Неподалік, у селі Чагарі Збаразькі, знаходиться дерев’яна церква Св. Юрія, пам’ятний хрест на честь скасування панщини і символічна могила «Борцям за волю України».

Вишнівець: аристократична ідея

«Український Версаль» ви також знайдете недалеко від Збаража – у селищі Вишнівець. Це славний своєю розкішшю та неймовірною красою палац Вишневецьких. «Малим Версалем» палац назвав ще Оноре де Бальзак, який 1848 року відвідав Вишнівець. Палац Вишневецьких зведений у 18 сторіччі. Цій даті передувала довга та кривава історія, в яку вписані побудова Вишневецького замку і його руйнація, турецькі й татарські навали, загибель багатьох людей… На місці обов’язково дочекайтеся сутінок і моменту, коли палац освітить світло прожекторів – і в мить опинитеся у казці, сплетеній з бароко, класицизму, тріумфальних брам і напівтемряви.

Джерело фото: pizzatravel.com.ua.

Як дістатися? З Тернополя до Вишнівця (Збаразький р-н) потрібно мандрувати автошляхами (Е85/М19) – приватним транспортом або автобусом. Крім того, заїхати до Вишнівця дуже зручно, якщо їхати маршрутом Тернопіль – Київ через Рівне і Дубно (М06/Е40). Також через селище проходить автошлях М19 Луцьк – Чернівці.

Що цікавого поруч? Навколо палацу облаштований симпатичний парк (18 сторіччя). Це Вишнівецький парк, що зараз має статус державної пам’ятки садово-паркового мистецтва. Ще у селищі можна оглянути руїни Кармелітського монастиря та костелу Святого Станіслава й кілька діючих церков різних конфесій.

Кременець: архітектурно-історична ідея

До Кременця найкраще вирушати сонячного дня. Тоді бо це місто нагадує ілюстрацію до казки про рицарів, замки і пригоди. Хоча… Хтось називає Кременець містичним, хтось – архітектурним дивом, хтось – містом святинь. Колись Кременцем володіла одна з найсильніших, найбагатших і найвпливовіших жінок за всю історію людства – Бона Сфорца д’Арагона, що увійшла в історію як королева Бона. Її іменем названа замкова гора в Кременці, де досі непохитно стоїть власність королеви – Кременецький замок. Він вже перетворився на руїни. Але якби це каміння могло говорити… Воно б обов’язково розповіло нам історію цілої Європи через історію життя фантастичної у своїй неоднозначності жінки, яка – крім всього іншого – примудрилася мати в боржниках самого іспанського короля!

Джерело фото: castlesua.jimdo.com.

Як дістатися? З Тернополя до Кременця потрібно їхати автошляхами Е85/М19. Також місто можна відвідати, їдучи маршрутом Київ – Дубно – Тернопіль.

Що цікавого поруч? Кременець вельми багатий на пам’ятки архітектури й історії. Тут обов’язково варто відвідати величний Єзуїтський монастир (колегіум), відчути дух старовини на Козацькому цвинтарі, на мить зупинити подих у молитовній тиші Богоявленського жіночого монастиря… Лишитися байдужим до всіх цих дивовижних місць просто неможливо!

Вибір читачів за тиждень

Відео