Орест Сарматський

Де на Тернопільщині медики стали заручниками медичної реформи та децентралізації? (фото)

збар02

Медичні працівники з Вишнівця з липня не отримують зарплату

Наприкіцні жовтня делегація вишнівецьких медиків на чолі із головним лікарем Сергієм Стецюком вимагали у керівництва району погасити заборгованість із заробітної платні, яку вишнівчани останнього разу отримували ….ще у липні, пише Наталка Парова у часописі «Народне Слово».

Люди обурюються: «Як так, у Збаражі і «первинка», і лікарня отримали вже аванс за жовтень, а ми з липня без грошей». «Хай виплатять нам заборговану зарплату і хай хоч колодку на лікарню вішають». «У нас теж є діти і вони теж хочуть їсти, і усіх їх треба було зібрати до школи. Люди позалазили в борги, найбільше витратили ті, чиї діти пішли в перший клас. От у нашої акушерки троє дітей, щоб скупитися до школи, жінка витратили 10 тисяч гривень, які мусила позичити, нині ж все дороге, – і портфель, і шкільна форма, а ще треба кросівки, і спортивний костюм, і безліч усіляких дрібниць, які теж влітають у добру копійчину. Доста, що самі змушені одягатися на «гуманітарці». А ліки? Ми теж живі люди, і теж хворіємо», – обурюються вишнівчани у приймальні голови районної ради, очікуючи, коли їх запросять на бюджетну комісію, яка засідала в кабінеті голови райради і мала вирішити їхню долю. За словами головного лікаря Вишнівецької районної комунальної лікарні Сергія Стецюка, на засіданні бюджетної комісії вони вимагатимуть виплатити заборговану заробітну плату.

збар01
збар01

– Ми вимагаємо, щоб влада і депутати виконали Постанову Кабміну і погасили заборгованість по зарплаті станом на перше жовтня цього року. За випискою з казначейства станом на 1.10.2017 р, заборгованість по виплаті заробітної плати працівникам Вишнівецької районної комунальної лікарні становить 1 мільйон 171 тисяча 576 гривень.

– На початку року, коли ділили районний бюджет, на Вишнівецьку лікарню було виділено 6 мільйонів 400 тисяч грн. медичної субвенції. Ці кошти надходили двома траншами. Перший – 3 мільйони 750 тисяч надійшов першого січня 2017 року, але вже на лютневій сесії районної ради від 27 лютого депутати у зв’язку із створенням Вишнівецької об’єднаної територіальної громади, частину коштів, а саме 835,3 тис.грн забрали на первинну медицину. Четвертого травня з районного бюджету нам перерахували 685 тисяч грн. Другий транш медичної субвенції у розмірі 1 мільйон 992,2 тисячі грн. надійшов 30 червня, а 18 липня ми з районного бюджету отримали 624,4 тис.грн. Щоб закрити цей рік, нам потрібно ще 2 мільйони 346 тисяч гривень. З них 1 мільйон 171 тисяча 576 грн – невиплачені заробітна плата, 674 тис.250 грн – прострочена заборгованість станом на перше вересня. А ще 340 тисяч гривень лікарні необхідно, щоб розрахуватися за енергоносії(200 тис.грн за газ, 140тис.грн за світло), – розповів головний лікар Вишнівецької РКЛ. Він вважає, що підхід до фінансування закладів охорони здоров’я в районі має бути однаковим для усіх, а Вишнівецька лікарня й надалі має бути районною, адже обслуговує в рази більше населення, аніж те, яке увійшло до Вишнівецької громади.

збар04
збар04

– Райрада повинна платити усім однаково. Якщо недостатньо коштів, то для усіх, а не лише для нас. А то виходить, як у тій казці про «бабину і дідову дочок». Районна рада посилає нас до новоутвореної Вишнівецької ОТГ, бо ми знаходимося на території громади, а у Вишнівецькій громаді посилають до райради, бо наша лікарня є установою районної ради. І через це непорозуміння і неспроможність поділити сфери впливу та владні повноваження страждають прості люди, які стали заручниками адмінреформи та медреформи. Вишнівецька лікарня обслуговує 19 тисяч населення, яке проживає на території десяти сільських рад. У новостворену у лютому цього року Вишнівецьку громаду увійшли лише три сільські ради і вісім з половиною тисячі населення. Решта сім сільрад з тих чи інших причин не приєдналися до громади, але ж ми надаємо медичну допомогу усім мешканцям незалежно від їхньої територіальної приналежності. На потреби закладу 60% коштів із медичної субвенції перераховує ОТГ, а 40% – район. Нам закидають, що не оптимізуємо кошти, але це не так. У лікарні працює 116 чоловік, лише з початку року звільнилося 16 чоловік, внаслідок цього вдалося зекономити 800 тисяч гривень.

Усе це головний лікар Вишнівецької РКЛ виголосив на засіданні бюджетної комісії, участь у якій взяли і керівники району Анатолій Качка та Світлана Боднар. Вони цікавилися, чому керівництво лікарні не надало їм штатного розпису, щоб з’ясувати, який насправді є місячний фонд заробітної плати у Вишнівецькій лікарні, і просили головлікаря пояснити, чому на початку року їм потрібно було шість мільйонів, а нині вони вимагають ще два. Пан Стецюк пояснив це збільшенням з початку року мінімальної заробітної плати та більшими витратами.

збар03
збар03

Члени бюджетної комісії разом із керівництвом району думали, як вийти із цієї ситуації і пропонували різні варіанти, зокрема щодо передачі Вишнівецької лікарні у підпорядкування Вишнівецькій ОТГ. Але через те, що рішення щодо цього мають прийняти депутати Вишнівецької сільської ради, заручившись згодою медперсоналу, які, що одні, що другі не поспішають це зробити, від цієї ідеї відмовилися. Тим паче, що згідно із законом з січня наступного року ОТГ повинні перебрати на себе утримання закладів, що знаходяться на їх території. За таких умов з нового року Вишнівецька лікарня так чи інакше перейде під «крило» громади. З іншого боку, після ухвалення у жовтні парламентарями медичної реформи, має бути створена Національна агенція, яка передаватиме кошти на пацієнта у заклад, де він безпосередньо лікувався.

Таким чином, матиме значення не кількість населення в адміністративній одиниці, а конкретна кількість хворих, які отримали послугу у лікувальному закладі. Тим самим передача лікарні на баланс ОТГ набагато спростила б роботу, адже субвенція із держбюджету надходила би напряму у казну громади. Але на разі громада не поспішає перебирати Вишнівецьку РКЛ на своє повноцінне утримання. Як наголосила депутат районної ради з фракції «Добрий самарянин», член бюджетної комісії Юлія Цимбалюк, у тому стані, в якому нині перебуває Вишнівецька лікарня, громада самотужки її «не потягне», а в те, що буде обіцяне дофінансування з районного бюджету від надходжень зі стабілізаційного фонду чи від медичної субвенції, жінка не вірить. Хоча керівництво району переконувало, що саме так і буде, мовляв, у минулому році дотримали своїх обіцянок і закрили усі статті по виплатах, так само виконають свої зобов’язання і цього року. Анатолій Качка навіть пропонував підписати меморандум.

Врешті-решт, після гучних суперечок і керівники району, і члени бюджетної комісії вирішили відкласти питання про долю Вишнівецької лікарні до кращих часів, принаймні до наступної сесії, а наразі вирішити питання із виплатою медперсоналу заборгованої зарплатні. Начальник фінуправління Надія Панасюра повідомила, що на разі на рахунках у них є три мільйони гривень, мільйон з цих коштів можуть перерахувати на погашення заборгованості по зарплатні Вишнівецькій РКЛ. З урахуванням того, що минулої п’ятниці Вишнівецька ОТГ перерахувала 210 тисяч субвенції, питання із боргами буде вирішене. На цьому і постановили, пише

Наталка ПАРОВА

Фото – «Народне Слово»

Тернопільщина, Вишнівець, лікарі, зарплата, заборгованість, погашення

Вибір читачів за тиждень

Відео