Віра Олександрович

Хоростків, Ланівці, Зборів і Саранчуки – у глухому куті через обласну раду (фото)

Депутати2

Чотири громади Тернопілля, де у неділю, 29 жовтня, відбулися перші вибори, можуть опинитися поза новим бюджетним процесом.

Нагадаємо, із початку 2018 року ці чотири новостворених ОТГ мали б отримати прямі фінансові відносини із Києвом, як міста обласного значення. Проте депутати Тернопільської обласної ради 2 листопада не внесли їх до Перспективного плану формування громад краю. Причому на сесії із цього приводу виникла гостра дискусія. Питання, на прохання голови обласної ради Віктора Овчарука,  переголосовували разів із п’ять, а може, й більше. Однак частина депутатів таки була невблаганною. Голосів бракнуло.

Децентралізація у Тернопільській області пішла не тим шляхом

Ми домовлялися на президії, що проголосуємо за Перспективний план тільки у частині громад, у яких відбулися у неділю вибори, і за ті сільські ради, які хочуть долучитися до вже існуючих ОТГ, - говорить Віктор Овчарук. – А на наступному засіданні – уже розглядати Перспективний план у цілому.

Проте частина депутатів вимагала ухвалення Перспективного плану, що охопить усі 100% території Тернопілля, а тому вони не голосували за часткові зміни. Головним спікером «опозиції» став керівник фракції «Самопомочі» Віталій Фидрин.

Якби створення громад відразу йшло за тим планом, який склали фахівці, ми не мали б неспроможних громад, у які об’єдналися три села, - каже він. – Ми відразу пішли не тим шляхом, тому Хмельниччина нас давно обігнала за якістю ОТГ.

Депутати
Депутати

До розмови долучилися і свободівці Олег Сиротюк та Олександр Башта, і заступник голови облради Любомир Крупа. Вони всі наголошували на тому, що децентралізація у Тернопільській області пішла дещо не тим шляхом. Через це, мовляв, можуть бути важкі наслідки – грошей на місцях не матимуть і ради собі не дадуть.

Шановні колеги, не треба так говорити і займатися популізмом, - додає Віктор Овчарук. – Давайте пропустимо ці чотири громади - Хоростків, Ланівці, Зборів і Саранчуки, а потім будемо займатися Перспективним планом в цілому! Для чого ви спекулюєте перед людьми, які проживають у тих громадах.

Але це толку не дало. Як і погрози голови облради надрукувати результати поіменного голосування із цього питання, аби люди бачили, хто його «завалив». Оскільки депутати від «Самопомочі» наполягали на своєму, результат голосування був нікчемним. До питання повернуться на наступному засіданні. Коли воно відбудеться, наразі невідомо. А час іде!

Сесія7
Сесія7

Депутати успішно внесли зміни до ряду місцевих програм

Власне, під час сесії було чимало гострих моментів. Так, частині депутатів – і знову ж це були представники «Самопомочі» не сподобалися зміни, які планували внести у Регламент роботи ради. Залагоджувати конфлікт і тут довелося Віктору Овчаруку.

Що стосується змін і доповнень до Регламенту, там є кілька пунктів. Може, ми його візьмемо бодай «за основу», адже там є визначення: що таке міжсесійний період, що таке піжпленарний період. Це дуже важливо для нас, для роботи облради, - пояснює він. – Тому я пропоную ті пункти, із якими ви не погоджуєтеся, просто забрати.

Окрім того, депутати того дня проголосували за  прийняття до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області друкованої продукції (навчальної, наукової, довідкової літератури) із фондів Національної академії педагогічних наук України та за надання Теребовлянському навчально-виховному комплексу дозволу на безкоштовне харчування за рахунок бюджетних коштів учнів, батьки яких є учасниками АТО або отримали статус внутрішньо переміщеної особи.

Успішно внесли депутати і зміни до ряду місцевих програм, зокрема: «Програму підтримки фінансово-господарської діяльності підприємств та установ спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області на 2014-2018 рр.», «Програму інформатизації Тернопільської області «Електронна Тернопільщина» на 2016-2018 рр.», «Програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2017-2018 рр.».

Які ще питання ухвалили на цьому засіданні, докладно читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео